STRAVIČNA SMRT: Sedmoro dece i jedna odrasla osoba umrli nakon jela mesa morske kornjače!

Autor:

Svet

10.03.2024

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragedija na Pemba ostrvu, smrtonosna posledica konzumiranja mesa morske kornjače

STRAVIČNA SMRT: Sedmoro dece i jedna odrasla osoba umrli nakon jela mesa morske kornjače!

Foto: Shutterstock


Na udaljenom ostrvu Pemba, deo Zanzibarskog arhipelaga na istočnoj obali Afrike, desila se tragična smrt osmoro dece i jedne odrasle osobe nakon konzumiranja mesa morske kornjače. Još 78 ljudi je hospitalizovano zbog trovanja, a prema rečima dr. Hadži Bakarija, medicinskog službenika Mkoani okruga, svi oboleli su jeli meso morske kornjače u utorak.

Opasnosti od konzumiranja mesa morske kornjače

Meso morske kornjače se smatra delikatesom u Zanzibaru, ali su opasnosti od konzumiranja dobro poznate. Nacionalni instituti za zdravlje upozoravaju da meso morske kornjače može biti kontaminirano helonitoksinom, vrstom trovanja hranom koje izaziva gastrointestinalne simptome, a zatim "neurološku, hepatičku i bubrežnu toksičnost". Posebno se upozorava da majke koje doje, a koje su otrovane helonitoksinom, mogu preneti toksin na svoje bebe, navodeći slučajeve u Mikroneziji i Madagaskaru gde su dojene bebe umrle kao rezultat toga.

Ponovljena tragedija

Ovo nije prvi put da ostrvo Pemba doživljava tragediju povezanu sa konzumiranjem mesa morske kornjače. U novembru 2021. godine, sedam osoba, uključujući i trogodišnje dete, umrlo je nakon što su jeli meso morske kornjače. Očigledno je da upozorenja i prethodni slučajevi nisu bili dovoljni da obuzdaju želju za konzumiranjem ove opasne poslastice.

Apeli vlasti i upozorenja

Nakon ovih tragičnih događaja, vlasti na Zanzibaru su poslale tim za upravljanje vanrednim situacijama i uputili apel građanima da ne jedu meso morske kornjače. Međutim, pitanje je da li će ova upozorenja biti dovoljna da promene ukorenjene navike i tradiciju konzumiranja mesa morske kornjače, koje se pokazalo kao smrtonosno.

(NY Post)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading