U VAŠINGTONU NEOBAVEŠTENI! Matis: Ne znam da li je Kim Džong Un stigao u Peking

Autor: Tanjug

Svet

27.03.2018

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Džejms Matis izjavio je danas da ne zna da li je severnokorejski lider Kim Džong Un otputovao u Peking.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Skeptik: Džejms Matis

On je novinarima u Pentagonu rekao da je "nekako izgledalo kao da je otišao u Peking", ali da ipak ne može da kaže da li se to dogodilo. 

Kako je AP juče preneo, japanski mediji su izvestili da je specijalni severnokorejski voz stigao u Peking, pod jakim merama bezbednosti, što sugeriše da se u njemu možda nalazi delegacija visokih zvaničnika Pjongjanga.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštila je da nije obaveštena o situaciji i da nema više komentara, a državni mediji Severne Koreje nemaju nikakve izveštaje o putovanju delegacije u Kinu.

Japanska televizija NTV i javni servis NHK izvestili su da je voz stigao i da je jako obezbeđenje u Pekingu nagovestilo da je u njemu visoki zvaničnik.

Ovi izveštaji podstakli su spekulacije da je u vozu možda severnokorejski lider Kim Džong Un.


Agencija Blumberg, pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s posetom, ranije je javila da je severnokorejski lider Kim Džong Un iznenada stigao u Kinu.

Kako navodi, veruje se da je to prvo putovanje u inostranstvo lidera Severne Koreje od kada je preuzeo vlast 2011. godine. 

Očekuje se, piše AP, da se Kim sastane sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom na samitu krajem aprila, kao i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom do maja.

Sa druge strane, kako agencija navodi, o tome da Kim planira samit u Pekingu nije bilo reči.

Kina je jedan od najvažnijih saveznika Severne Koreje, ali odnosi između te dve zemlje su zahladneli zbog razvoja nuklearnog oružja i raketa sa dugim dometom Pjongjanga.

NTV je izvestio da je u Peking stigao zeleno-žuti voz, veoma sličan onom kojim je bivši severnokorejski lider Kim Džong Il, pokojni otac Kim Džong Una, u Peking došao 2011. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading