SVETSKI VLADARI IZ SENKE OSTALI BEZ GLAVNOG FINANSIJERA! Srce "duboke države" prestalo da kuca!

Autor:

Svet

28.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veruje se da je Džejkob Rotšild, glava jedne od najmoćnijih bankarskih porodica na svetu, iz senke vukao konce, koji su uticale na najvažnije događaje na planeti

SVETSKI VLADARI IZ SENKE OSTALI BEZ GLAVNOG FINANSIJERA! Srce "duboke države" prestalo da kuca!

Foto: Profimedia

Džejkob Rotšild

"Duboka država" ostala je bez svog prvog čoveka Džejkoba Rotšilda. Glava porodice Rotšild, koja važi za jednu od najbogatijih na planeti i koja svoje poteze povlači iz senke, preminula je u ponedeljak u 87. godini.

Forbs je prošle godine procenio neto bogatstvo Džejkoba Rotšilda na 5.000 milijardi dolara, što ga je pozicioniralo kao nezvanično najbogatiju osobu na svetu.

- Iza mnogih od projekata koje doživljavamo kao projekte "duboke države" u stvari stoje Rotšildovi, koji su personalno srce "duboke države". Neko ih zove kraljevi Jevreja, a neko Jevreji kraljeva. Bez sumnje, uvek se svrstavaju u finansijski najmoćnije porodice sveta i to, sasvim sigurno, nije slučajno. Imali su veliki uticaj i danas imaju na finansije londonskog Sitija i na sva velika finansijska dešavanja u Velikoj Britaniji, a kažu da preko svojih agenata i posrednika, među kojima su Čejs Menhetn banka i nekadašnji "Morgan", imaju odlučujuči uticaj i na finansije Federalnih rezervi SAD jer su i među osnivačima Federalnih rezervi SAD bili njihovi eksponenti - rekao je ekonomista Bojan Dimitrijević za Sputnjik i dodao da se smatra da i iza investicionih fondova "Blek rok" i "Vangard fidileti", u suštini, stoje Rotšildovi, zbog čega se smatraju jednom od pet ili deset najuticajnijih porodica ne samo u svetu finansija nego i u svetu "duboke države".

Karijeru počeo u porodičnoj banci

Džejkob Rotšild je karijeru započeo u porodičnoj banci NM Rotšild end sans 1963, pre nego što je 1980. s Markom Vajnbergom osnovao tadašnju "Džej Rotšild ašurens grup" (sada "Sent Džejms plejs"). Pored toga, osnovao je i "Nindmil hil aset menadžment" da bi upravljao porodičnim filantropskim aktivnostima. Tokom karijere obavljao je i funkcije zamenika predsednika tadašnje televizije Bi-Skaj-Bi, a bio je i predsednik poverenika u nacionalnoj galeriji.

POKUŠAJ UDARA NA RUSIJU

Dosadašnja povezivanja ove jevrejske porodice s "dubokom državom" u mejnstrim medijima su proglašavani za teoriju zavere i antisemitizam, ali je dokazano da je samo u ovom milenijumu Džejkob Rotšild iz senke povlačio poteze koji su uzdrmali celu planetu.

Otkriveno je 2006. da je Džejkob Rotšild iz senke upravljao ruskim oligarhom Mihailom Hodorkovskim, bivšim vlasnikom "Jukosa", ruske naftne kompanije koja je iste godine bankrotirala. Mihail Hodorkovski, koji je stekao ogromno bogatstvo na talasu privatizacije devedesetih, uhapšen je 2003. u Rusiji, pod optužbom za proneveru i poresku prevaru.

Kontrola nad akcijama Hodorkovskog u "Jukosu" preneta je na Džejkoba Rotšilda u okviru dogovora koji su ranije zaključili, objavio je tada Sandej tajms. Hodorkovski i lord Rotšild zajedno su finansirali projekte Fondacije Open Rusija, registrovane u Velikoj Britaniji. Tu privatnu nevladinu organizaciju koju su osnovali Hodorkovski i akcionari Naftne kompanije "Jukos" 2001. zabranilo je rusko glavno tužilaštvo kao nepoželjnu 2017.

Družio se s Reganom i Klintonom

Džejkob Rotšild se družio sa mnogim svojevremeno najznačajnijim ljudima svetske politike. Među njegovim bliskim prijateljima bili su bivši predsednici SAD Ronald Regan i Bil Klinton, nekadašnja premijerka Velike Britanije Margaret Tačer, bivši francuski predsednik Fransoa Miteran, nedavno preminuli Henri Kisindžer...

GOLANSKA VISORAVAN

Pored pokušaja da utiče na dešavanja u Rusiji, Rotšild je svoje poslove raširio i na Bliski istok kada je 2010. kupio pet odsto udela u "Džini enerdži", energetskoj podružnici "IDT korporejšn" sa sedištem u SAD, koja je obezbedila ekskluzivna prava na eksploataciju nafte u oblasti Golanske visoravni, oblasti koja pripada Siriji, a koju je okupirao Izrael u Šestodnevnom ratu. Pored njega, u odboru te kompanije za istraživanje nafte i gasa bili su medijski tajkun Rupert Mardok, bivši američki potpredsednik Dik Čejni, bivši direktor CIA Džejms Vulsi, menadžer hedž fondova Majkl Stajnhard, a prema izveštajima, Rotšildove akcije u "Džini enerdži" procenjene su na 10 miliona dolara.

Porodica Rotšild se smatra i jednom od najzaslužnijih za stvaranje države Izrael. Naime, oni nisu žalili novac za otkup arapske zemlje u tadašnjoj Palestini da bi na nju naselili Jevreje iz centralne Evrope i carske Rusije, što je promenilo demografsku sliku te, tada turske, provincije, a potom britanskog protektorata. 

Svađe u krugu porodice

Nedavno je Blumberg pisao o sukobu dve preostale banke proistekle iz bankarskog klana Rotšild, švajcarske "Edmond de Rotšild" i francuske Rotšild end kompani, koje su postale konkurencija jedna drugoj.

- S vremena na vreme bude svađa i problema u okviru porodice Rotšild, kao i u svakoj familiji, pa čak i nekih misterioznih smrti, ali se, na kraju, svi međusobno dogovore. Tu se ipak tačno zna ko ima poslednju reč i kako se vode poslovi, tako da se te svađe uvek na kraju reše - objasnio je Dimitrijević.


SOROŠ JEDAN OD AGENTA FAMILIJE ROTŠILD

Za Rotšilde se veruje da na različita uticajna mesta postavljaju svoje agente, preko kojih vuku konce.

- Najsmešnije u celoj priči jeste što ga mediji predstavljaju kao filantropa, kao i Soroša. Mi svu energiju, pozitivnu ili negativnu, ali uglavnom negativnu, projektujemo na Soroša. On je, međutim, tek jedan od Rotšildovih agenata, koji verovatno koristi njihov novac. Znači, iza onih špekulativnih napada na države Dalekog istoka, iako je formalno stajao Soroš, po svemu sudeći, stajao je kapital Rotšilda. Oni su, u stvari, gospodari te virtuelne ekonomije, zasnovane na moći finansija, dok su Rokfelerovi gospodari naftnih i medicinskih projekata - kaže Bojan Dimitrijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading