URSULA BEZ DLAKE NA JEZIKU! ''Profit od zamrznute ruske imovine dajte na vojnu opremu Ukrajincima''!

Autor:

Svet

28.02.2024

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je istakla da je u srcu ove odbrambene strategije princip da "Evropa mora trošiti više, trošiti bolje, trošiti na evropski način".

URSULA BEZ DLAKE NA JEZIKU! ''Profit od zamrznute ruske imovine dajte na vojnu opremu Ukrajincima''!

Foto: Jonathan Raa / Zuma Press / Profimedia

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, izjavila je danas u Evropskom parlamentu da bi trebalo da se pokrene razgovor o korišćenju neplanirane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu.

Ova izjava je izazvala pažnju u javnosti, jer bi mogla da predstavlja značajan korak u podršci Ukrajini u njenoj odbrambenoj politici, prenosi Rojters.

Evropska industrijska strategija za odbranu

Ursula fon der Lajen je najavila predstavljanje prve evropske industrijske strategije za odbranu u narednim danima.

Ona je istakla da je u srcu ove odbrambene strategije princip da "Evropa mora trošiti više, trošiti bolje, trošiti na evropski način". Ovo bi moglo da označi značajan preokret u pristupu odbrambenoj politici EU, sa fokusom na efikasnije korišćenje resursa i jačanje zajedničkih kapaciteta.

Prioritet zajedničkih nabavki u sektoru odbrane

Jedan od glavnih ciljeva nove strategije biće prioritet zajedničkih nabavki u sektoru odbrane. Ova inicijativa podseća na dosadašnje prakse EU u oblasti vakcina i prirodnog gasa, što ukazuje na želju da se primene efikasni modeli saradnje i zajedničkog delovanja na polju odbrane.


Ursula fon der Lajen je ovom izjavom jasno stavila do znanja da Evropska unija planira da preduzme konkretnije korake kako bi podržala odbrambene kapacitete Ukrajine i unapredila sopstvene odbrambene politike. Ovo bi moglo da ima značajan uticaj na geopolitičku dinamiku regiona, kao i na odnose između EU, Rusije i Ukrajine.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading