SMANJUJU SE ZALIHE OBOGAĆENOG URANIJUMA U IRANU! Negiraju rad na stvaranju NUKLEARNOG oružja,evo ŠTA se krije iza svega!

Autor:

Svet

26.02.2024

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom tri meseca, Iran je smanjio ukupne zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto za 6,8 kilograma.

SMANJUJU SE ZALIHE OBOGAĆENOG URANIJUMA U IRANU! Negiraju rad na stvaranju NUKLEARNOG oružja,evo ŠTA se krije iza svega!

Foto: shutterstock

Prema povjerljivom izveštaju Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA), iranske zalihe uranijuma obogaćenog na nivo od 60 odsto su blago smanjene, ali i dalje postoje problemi u saradnji Irana sa inspektorima.

IAEA je navela da je Iran razblažio 31,8 kilograma ovog uranijuma za proizvodnju 97,9 kilograma uranijuma obogaćenog do 20 odsto.

Smanjenje zaliha uranijuma

Tokom tri meseca, Iran je smanjio ukupne zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto za 6,8 kilograma, što je rezultiralo zaliham od 121,5 kilograma. Ovo je važan korak s obzirom da je nivo od 90 odsto obogaćenja uranijuma potreban za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran uporno negira da radi na stvaranju nuklearnog oružja, ali ovakvo usporavanje obogaćivanja uranijuma može poslati poruku o težnji Teherana da smanji tenzije u odnosima sa SAD, nakon višegodišnjeg zatezanja odnosa od propasti nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenosi Tanjug.

Problemi u saradnji sa IAEA

Pored smanjenja zaliha uranijuma, izveštaj IAEA ukazuje na prisutne probleme u saradnji Irana sa inspektorima agencije. Ovi problemi mogu dodatno zakomplikovati situaciju i izazvati dodatne sumnje među međunarodnom zajednicom.

Međunarodni odnosi i nuklearni sporazum

Nakon propasti nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, odnosi između Irana i svetskih sila su značajno zategnuti. Smanjenje zaliha uranijuma obogaćenog do 60 odsto može biti pokušaj Teherana da pokaže spremnost za pregovore i smanjenje tenzija u odnosima sa SAD.


Ova situacija i dalje zahteva pažljivo praćenje međunarodne zajednice, a dalji razvoj događaja će imati značajan uticaj na globalnu politiku i bezbednost.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading