POČELI PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI Osim Vladimira Putina još tri kandidata u trci za mesto šefa države

Autor:

Svet

25.02.2024

23:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski izbori: Glasanje na teško dostupnim mestima i brodovima

POČELI PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI Osim Vladimira Putina još tri kandidata u trci za mesto šefa države

Foto: Shutterstock


U Rusiji je otpočelo glasanje za predsednika na neobičnim i teško dostupnim mestima, poput meteoroloških i polarinih stanica, kampova za uzgoj irvasa i čak na brodovima. Članovi izborne komisije koriste helikoptere, motorne sanke, pseće zaprege i sanke kako bi doprli do najudaljenijih delova Rusije i omogućili svim građanima da iskoriste svoje glasačko pravo. Ovo nije prvi put da se glasa na ovakvim mestima, a na prethodnim izborima za predsednika Ruske federacije na taj način je svoje pravo glasa iskoristilo 211.000 birača.

Više načina glasanja

Izbori se završavaju 17. marta, a građani Rusije imaju nekoliko načina da iskažu svoj glas. Pored glasanja na teško dostupnim mestima, ruska dijaspora moći će da glasa na 288 biračkih mesta u čak 144 zemlje. Takođe, 2,5 miliona Rusa prijavilo se za elektronsko glasanje, koje je omogućeno nakon ustavnog amandmana usvojenog 2020. godine kojim je ukinuto ograničenje broja predsedničkih mandata.

Putin u trci za peti mandat

Među četiri kandidata za predsednika Rusije nalazi se i aktuelni predsednik Vladimir Putin, koji se bori za peti mandat. Njegov izborni štab prikupio je tri i po miliona potpisa podrške, a Putin je ostvario najbolji rezultat na prethodnim izborima, osvojivši 76.69 odsto glasova.

Protivkandidati Putinu

Jedan od protivkandidata Putinu je Vladislav Davankov, čiji izborni štab predlaže alternativu za Rusiju, sa fokusom na uvećanje budžeta za očuvanje zdravlja i obrazovanja. Centralna izborna komisija nije dozvolila nekim kandidatima učešće, a među njima su bili i Katarina Duncova, poznata po antiratnim stavovima, i Boris Nadeždin, saradnik ubijenog Borisa Njemcova.

Međunarodno posmatranje

OEBS i ODIHR neće imati svoje posmatrače na ruskim izborima, ali se očekuje oko 1.000 posmatrača iz drugih zemalja. Lideri zemalja grupe G7 poručili su da glasanje u novim ruskim regionima neće priznati.


Ovo su osmi izbori za predsednika Ruske Federacije, a izbori će se završiti 17. marta kada će biti proglašen pobednik. Inauguracija novog predsednika planirana je početkom maja, a izbori su prilika da se vidi kako će se politička situacija u Rusiji dalje razvijati.

(RTS)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading