ŠOKANTNA VEST ZA ISLAM: Ova država ukinula stari zakon - MUSLIMANSKA ZAJEDNICA SE ODMAH USPROTIVILA!

Autor: M.B.

Svet

25.02.2024

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukidanje 89 godina starog zakona o braku maloletnih muslimana u indijskoj državi Azam.

ŠOKANTNA VEST ZA ISLAM: Ova država ukinula stari zakon - MUSLIMANSKA ZAJEDNICA SE ODMAH USPROTIVILA!

Foto: Shutterstock

Indijska država Azam nedavno je ukinula zakon koji je dozvoljavao brak maloletnim muslimanima, što je izazvalo veliku polemiku i kontroverze. Ovaj potez je izazvao burne reakcije kako među pripadnicima muslimanske zajednice, tako i među političkim liderima.

Polarizacija birača na verskoj osnovi

Odluka da se ukine ovaj zakon dovela je do optužbi da je reč o pokušaju polarizacije birača na verskoj osnovi, naročito s obzirom na predstojeće izbore. Ovo je posebno osetljivo pitanje u državi Azam, koja ima najveći procenat muslimanskog stanovništva među indijskim državama.

Implementacija jedinstvenih građanskih zakona

Premijer Azama, Himanta Bisva Sarma, najavio je planove za implementaciju jedinstvenih građanskih zakona za brak, razvod, usvajanje i nasleđivanje. Ovo je izazvalo različite reakcije među različitim verskim i etničkim grupama u državi, s obzirom na to da širom zemlje postoje različiti zakoni i običaji koji se prate u skladu sa verskom pripadnošću.

Zabrana dečijih brakova

Jedna od ključnih odredbi ukinutog zakona bila je dozvola za registraciju braka čak i ako su mlada i mladoženja maloletni. Ovaj potez predstavlja značajan korak ka zabrani dečijih brakova u Azamu, što je važan korak ka zaštiti prava maloletnika.

Reakcije muslimanske zajednice

Reakcije muslimanske zajednice na ovu odluku su podeljene. Dok neki podržavaju ovaj korak ka zabrani dečijih brakova, drugi smatraju da je ukidanje zakona iz kolonijalnog doba diskriminatorno i da predstavlja pokušaj polarizacije birača.

Napetost između muslimanske zajednice i etničkih Azamaca, većinom hinduista, često je prisutna u ovoj državi. Pitanje verske i etničke polarizacije predstavlja ozbiljan izazov za političke lidere i društvene aktere u Azamu.

U zaključku, ova odluka o ukidanju starog zakona o braku maloletnih muslimana u državi Azam izazvala je velike kontroverze i reakcije među političkim liderima i pripadnicima različitih verskih i etničkih grupa. Ovo pitanje će verovatno ostati ključno u političkim diskusijama uoči predstojećih izbora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading