VOJNI LEKAR OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE VOJNIKA, PIPAO IH PO GENITALIJAMA: Preti mu kazna zatvora do 330 godina!

Autor:

Svet

24.02.2024

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći vojni kazneni progon za zlostavljanje

VOJNI LEKAR OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE VOJNIKA, PIPAO IH PO GENITALIJAMA: Preti mu kazna zatvora do 330 godina!

Foto: Tanjug/AP

Vojska SAD


Vojni lekar Majkl Stokin suočava se s 50 tačaka optužnice za nedolično ponašanje. Naime, brojni američki mediji koji prate suđenje u Vašingtonu već su ga prozvali "najvećim vojnim kaznenim progonom za zlostavljanje".

Optužbe za zlostavljanje 41 muškog pacijenta

Tridesetosmogodišnji Stokin optužen je da je navodno zlostavljao 41 muškog pacijenta dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, smeštenoj unutar Zajedničke baze Lewis-McChord, jednoj od najvećih vojnih baza u SAD-u. Najraniji incidenti, koji uključuju neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. i nastavili se do 2022. godine.

Stokinova odbrana i svedočenja pacijenata

Očekivalo se da će se Stokin izjasniti da nije kriv za optužbe, ali on je odlučio odgoditi izjašnjavanje na prvom saslušanju. Dvojica bivših Stokinovih pacijenata u ekskluzivnim intervjuima za CBS News opisala su kako je vojni doktor izdao njihovo poverenje. Obojica su ispričala svoja svedočanstva anonimno, zbog straha od odmazde.

Suđenje i očekivanja

Istraga će ostati otvorena tokom suđenja, a Odsek za kriminalističku istragu vojske SAD provešće detaljnu istragu ako se pojave dodatne žrtve. U međuvremenu, Stokin je suspendovan i ne može primati pacijente, ali njegova lekarska licenca još je uvek aktivna, prema bazi podataka Ministarstva zdravstva savezne države Vašington. Tužitelji su rekli da će "nastaviti procjenjivati" hoće li tražiti istražni zatvor na temelju potencijalne opasnosti da bi bojnik Stockin "mogao pobjeći ili počiniti daljnje neprimjereno ponašanje."

Moguće kazne

Bude li proglašen krivim, Stokin bi se mogao suočiti s kaznom zatvora i otpustom. Bude li osuđen prema svim točkama optužnice, Stokin bi mogao dobiti kaznu zatvora u trajanju od 330 godina, ako bi se kazne služile uzastopno.

Ovo su ključne tačke u slučaju vojnog lekara Majkla Stokina koji se suočava sa ozbiljnim optužbama za zlostavljanje pacijenata tokom svog rada u vojnoj bolnici. Sve oči su uprte u ishod suđenja koje će imati značajan uticaj na vojno pravosuđe i poverenje javnosti u vojne zdravstvene ustanove.

(Jutarnji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading