"PRUŽIĆEMO SNAŽAN ODGOVOR" Madrid ne sumnja da iza ubistva ruskog pilota stoji Moskva (VIDEO)

Autor:

Svet

22.02.2024

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telo Kuzminova pronađeno je u utorak, 13. februara u garaži u Viljahojosi (Alikante), iako je njegova smrt otkrivena tek u ponedeljak.

"PRUŽIĆEMO SNAŽAN ODGOVOR" Madrid ne sumnja da iza ubistva ruskog pilota stoji Moskva (VIDEO)

Foto: Printscreen Youtube Головне управління розвідки МО України

Španske obaveštajne službe ne sumnjaju da Kremlj stoji iza ubistva u Alikanteu, Maksima Kuzminova, ruskog kapetana koji je prebegao u avgustu u Ukrajinu sa svojim borbenim helikopterom Mi-8, navodi španski list "Pais". 

"Pais" ukazuje i da je španska Vlada, međutim, bila veoma oprezna u javnim izjavama o tom ubistvu.  

- Moramo pustiti Civilnu gardu da radi svoj posao i da istraga napreduje - rekla je predstavnica za medije Vlade, Pilar Alegrija, nakon sastanka Saveta ministara u utorak. 

Međutim, diplomatski izvori navode da je ovo "veoma ozbiljna" stvar, iako još čekaju da prikupe dovoljno informacija. 

Ukoliko se umešanost ruskih vlasti potvrdi, dodaju, Španija će pružiti "snažan odgovor".

Dok još identitet ubijenog nije bio potvrđen u Španiji, ruski mediji su prvi objavili smrt Kuzminova, kome su pripisali probleme sa alkoholom i drogom, dodajući da je postao "neprijatan i opasan svedok" za Kijev. 

Nakon što je vest potvrdila Ukrajina, šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), Sergej Nariškin, izjavio je u utorak da je žrtva "zločinački izdajnik" i "moralni leš" pošto je prebegao iz svoje zemlje.

U oktobru je ruska državna televizija tvrdila, pokazujući trojicu navodnih pripadnika GRU-a, da su dobili naređenje da eliminišu dezertera.

- Neće živeti dovoljno dugo da mu se sudi - rekao je jedan od njih.

Stručnjaci se pitaju da li je operacija delo Spoljne obaveštajne službe (SVR), čiji je šef opravdao ubistvo; Federalne službe bezbednosti (FSB), naslednice KGB ili Vojne obaveštajne službe (GRU), pošto je Kuzminov bio kapetan i samim tim, potpadao pod njegovu nadležnost. 

Izvori iz španskih obaveštajnih službi priznaju, međutim, da je istrazi veoma teško da pronađe dokaze o umešanosti bilo koga od njih.

Pretpostavljaju da su zločin počinili naoružani ljudi (verovatno ubice) koji su stigli izvan Španije i koji se sada naleze u inostranstvu. 

Telo Kuzminova pronađeno je u utorak, 13. februara u garaži u Viljahojosi (Alikante), iako je njegova smrt otkrivena tek u ponedeljak. 

Nakon što su ga upucale, ubice su ga pregazile sopstvenim automobilom, koji je pronađen spaljen u obližnjem gradu El Kampelo. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading