OTKRIVAMO TAJNE RUSKE EKIPE ZA LIKVIDACIJU, U ODREDU SMRTI IMA IH 15: Kako se rešavaju Putinovi neprijatelji!

Autor:

Svet

20.02.2024

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrtonosna igra ruskih trovanja

OTKRIVAMO TAJNE RUSKE EKIPE ZA LIKVIDACIJU, U ODREDU SMRTI IMA IH 15:  Kako se rešavaju Putinovi neprijatelji!

Foto: Credit: HO / AFP / Profimedia

Godinama, otvoreni kritičari Kremlja, istraživački novinari i dvostruki agenti morali su da spavaju s jednim okom otvorenim, stalno oprezni zbog opasnosti koje vrebaju na svakom ćošku. Uprkos njihovim najboljim naporima da ostanu budni, brojni protivnici Vladimira Putina su doživeli tragične krajeve, od trovanja polonijem u čaju do izloženosti smrtonosnim nervnim agensima koji remete signale nervima ka mišićima, uzrokujući prestanak telesnih funkcija.

Nedavna smrt Alekseja Navaljnog u zatvorskoj koloniji izazvala je optužbe za ubistvo protiv Putina, pri čemu Navaljnovi članovi porodice tvrde da je ubijen upotrebom nervnog agensa koji je prethodno korišćen protiv drugih ruskih opozicionih lidera.


Navaljnovo trovanje i negiranje Kremlja

U avgustu 2020. godine, Navaljni je oboleo na letu iz Sibira za Moskvu, što je dovelo do njegovog hospitalizovanja i kasnijeg prevoza u Berlin radi oporavka. Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj potvrdile su da je Navaljni bio otrovan nervnim agensom iz doba Sovjetskog saveza poznatim kao Novičok. Zajednička istraga The Insider, Bellingcat, CNN-a i Der Spiegela otkrila je da su agenti FSB-a bili odgovorni za Navaljnovo trovanje, sa sličnim učešćem u ciljanim ubistvima i pokušajima atentata na nekoliko drugih državnih neprijatelja. Uprkos sve većim dokazima, Kremlj je uporno negirao bilo kakvo učešće.

Istorija trovanja

Upotreba otrova kao sredstva za eliminisanje Putinovih protivnika postala je mračan obrazac tokom njegove dve decenije vladavine. Značajni slučajevi uključuju trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji 2018. godine, kao i hemijske napade na Romana Abramoviča i opozicionog političara Viktora Juščenka. Ovi incidenti su istakli tajnu jedinicu unutar FSB-a poznatu kao "otrovni odred", koja deluje pod maskom Instituta za sudsku medicinu. Ovaj tajni laboratorij, prvobitno osnovan kao visokotehnološka istraživačka jedinica KGB-a, ima istoriju proizvodnje otrova korišćenih u ciljanim ubistvima zapadnih diplomata, ukrajinskih nacionalista i sovjetskih dezertera.

Modus operandi otrovnog odreda

Otrovni odred, koji se sastoji od oko 15 operativaca sa različitim pozadinama, pažljivo nadgleda svoje mete tokom dužih perioda pre izvođenja napada. Često putuju u malim grupama, koristeći lažne identitete i pažljivo prateći kretanja i ponašanje svojih žrtava. U Navaljnovom slučaju, tim je pratio njegove barem 30 putovanja širom Rusije i sveta pre izvođenja pokušaja trovanja 2020. godine. Posebno su vodili računa o tome da minimiziraju rizik od otkrivanja, kao što su korišćenje različitih imena prilikom putovanja i izbegavanje direktnog kontakta sa metom.

Metode odreda uključuju unošenje otrova putem pića ili kontaminaciju predmeta koje će verovatno dodirnuti žrtva. Smrtonosne doze dovode do konvulzija, respiratornog zatajenja, povraćanja i na kraju, smrti. Ovaj izračunat i zlokoban pristup ostavio je trag stradalih, pri čemu je Kremlj dosledno negirao bilo kakvo učešće u ovim zločinačkim operacijama.

Istorija ruskih trovanja slika je jezive slike državno odobrenih atentata i tajnih operacija, gde se smrtonosna igra mačke i miša nastavlja sa tragičnim posledicama.

(Jutarnji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading