JAK ZEMLJOTRES POGODIO PAKISTAN! Evo GDE je bio epicentar!

Autor:

Svet

19.02.2024

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno nema dostupnih podataka o eventualnoj šteti koju je izazvao ovaj zemljotres.

JAK ZEMLJOTRES POGODIO PAKISTAN! Evo GDE je bio epicentar!

Foto: Shutterstock

Danas je severozapad provincije Kašmir u Pakistanu zadesio zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali, prema informacijama nemačkog Centra za geološka istraživanja (GFZ).

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara, a prema izveštaju Rojtersa, osetio se 152 kilometra severno od Srinagara u Indijskom Kašmiru.

Nema podataka o šteti

Trenutno nema dostupnih podataka o eventualnoj šteti koju je izazvao ovaj zemljotres. Situacija je i dalje pod nadzorom, a procenjuje se da su nadležne službe već na terenu kako bi pružile pomoć i procenile eventualne posledice ovog događaja.

Kašmir - područje podložno seizmičkim aktivnostima

Provincija Kašmir je poznata po seizmičkoj aktivnosti, budući da se nalazi na granici Indijske ploče i Evrazijske ploče. Ovo područje često je meta zemljotresa, a stanovništvo je svesno rizika koji ti potresi nose sa sobom.

Reakcija lokalnog stanovništva

Lokalno stanovništvo je naviknuto na ovakve prirodne pojave i uglavnom je dobro pripremljeno za njihove posledice. Međutim, svaki zemljotres iznova podseća ljude na ranjivost njihovih domova i infrastrukture.

Globalna mreža praćenja zemljotresa

GFZ, kao deo globalne mreže za praćenje zemljotresa, odigrao je ključnu ulogu u brzom i efikasnom pružanju informacija o ovom događaju. Praćenje seizmičke aktivnosti od izuzetne je važnosti kako bi se unapredila sposobnost predviđanja i reagovanja na potencijalno razorne događaje poput ovog.

Zemljotres jačine 5,5 stepeni koji je danas pogodio severozapad Kašmira još jednom je podsetio na složenost i nepredvidljivost prirodnih katastrofa. Nadamo se da će šteta biti minimalna i da će lokalno stanovništvo brzo oporaviti od eventualnih posledica.

(Rojters)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading