ŠOKANTNA "ODBRANA" NIKOLE SARKOZIJA: Nisam uzeo pare od Gadafija, JA SAM GA UBIO!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

23.03.2018

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši francuski predsednik, optužen da je od pokojnog libijskog vođe uzeo 50 miliona dolara za svoju kampanju 2007, branio se time da su optužbe nelogične jer je on najzaslužniji za njegovu smrt.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tvrdi da nije kriv: Nikola Sarkozi

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi u sredu uveče je posle dva dana ispitivanja u policiji i zvanično optužen da je uzeo 50 miliona evra od Gadafija da bi finansirao svoju predizbornu kampanju 2007. 

Sarkozi, kog terete za ilegalno finansiranje kampanje, korupciju, primanje mita i za zloupotrebu libijskih državnih fondova, branio se ističući da je on taj koji je ubio Gadafija, a ne uzeo pare od njega.

Prema navodima lista "Figaro", koji je preneo celo Sarkozijevo svedočenje, bivši francuski predsednik je dva dana istražiteljima pokušavao da dokaže da nije kriv.

- Ova kleveta mi je napravila pakao od života od 11. marta 2011, kad su je Gadafi, njegova porodica i saradnici izneli - rekao je Sarkozi.

On smatra da optužbe ukazuju na to da je radio i promovisao interese Libije, što je, kako kaže, apsurdno i netačno.

- Kako možete da kažete da sam radio u interesu Libije? Ja sam bio taj koji je dobio mandat UN da napadnem Gadafija i Libiju. Bez moje političke posvećenosti taj režim bi verovatno još bio na vlasti - branio se Sarkozi.

Kako je dodao, bio je lider koalicije koja je uništila Gadafijev sistem i već je platio visoku cenu zbog toga.

- Već sam dovoljno platio zbog njihovih lažnih optužbi. Izgubio sam predsedničke izbore 2012. za 1,5 odsto glasova. Kontroverze koje su izrekli Gadafi i njegovi saradnici koštale su me tih 1,5 procenata - smatra Sarkozi.

Francuski političar, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, podsetio je da je rat besneo između međunarodne koalicije i Libije od marta do oktobra 2011.

- Intervencija je trajala sedam meseci. Za to vreme Gadafi je bio živ i ništa ga nije sprečavalo da dostavi dokumente, fotografije, snimke, dokaze o transferima. Ni proteklih sedam godina njegovi rođaci to nisu uradili - pravdao se Sarkozi.

Od aprila 2013, kad je započela predistraga, koja pored Sarkozija obuhvata čitav niz njemu bliskih saradnika, uključujući i nekadašnje ministre, nadležni su prikupili stotine dokumenata, izjava svedoka i pisanih dokaza. Sve ukazuju na to da je Sarkozi dobijao ilegalne donacije od Gadafija, koje su prevazišle sumu od 21 miliona evra, koliko je 2007. bio propisani maksimum za troškove predsedničke kampanje.

Inače, Sarkozi je posle 48 sati saslušanja u Parizu u sredu uveče pušten kući uz kauciju. Određen mu je policijski nadzor, što znači da ne sme da napušta zemlju sve dok traje istraga i dok ne bude završeno suđenje, čiji će početak naknadno biti određen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading