AVDEJEVKA PRED PADOM! Rusi na korak od velike pobede, Zalužni BESAN KAO RIS na Zelenskog

Autor:

Svet

08.02.2024

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski grad mesecima je odolevao naletima ruskih snaga, ali sada je na totalnom izmaku snaga

AVDEJEVKA PRED PADOM! Rusi na korak od velike pobede, Zalužni BESAN KAO RIS na Zelenskog

Foto: Profimedia, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Avdejevka je grad u Ukrajini oko koga se već mesecima vodi žestoka bitka. 

Sada je Avdejevka pred padom, pošto su Rusi na korak od osvajanja.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su ruski borbeni avioni ušli u grad sa severoistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

"To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branilaca. Ovih dana odlučuje se o sudbini Avdejevke", piše na Telegram kanalu.

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u severnom predgrađu Avdejevke, gde su se ukopale ruske jedinice.

Dopisnik Wall Street Journala Jaroslav Trofimov osvrnuo se na postove na X-u, nekadašnjem Twitteru, pišući da je "sve verovatnije da će Avdejevka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog maja". 

"Zauzimanje Avdejevke ima značajnu političku važnost za Putina, a podstaknuta je hitnom potrebom da se pokažu pobede Rusije uoči predsedničkih izbora i potencijalnog novog talasa masovne mobilizacije vojnika", kaže Trofimov.

Čedomir Nestorović, profesor geopolitike na poslovnoj školi ESSEC u Singapuru, rekao je da nedostatak finansiranja, municije i oružja, kao i problemi koje je imao u mobilizaciji, za Kijev znače da "postoji veliki rizik da Avdejevka uskoro padne".

"Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski želeo je da odbrani Avdejevku bez obzira na cenu za razliku od svog vrhovnog zapovednika Valerija Zalužnog. Ako Avdejevka padne, to će promeniti rivalstvo između predsednika i vrhovnog komandanta u korist Zalužnog", rekao je Nestorović za Newsweek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading