NOĆNA MORA ŠEFA KREMLJA: Ukrajinski morski dronovi prave pakao crnomorskoj floti! Magura V5 spaljuje PUTINOVE BRODOVE!

Autor:

Svet

04.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nekoliko dana potopljena korveta "Ivanovec", jedno od najmoćnijih ruskih plovila

NOĆNA MORA ŠEFA KREMLJA: Ukrajinski morski dronovi prave pakao crnomorskoj floti! Magura V5 spaljuje PUTINOVE BRODOVE!

Foto: Tanjug/AP Alexander Zemlianichenko, Profimedia

Dok na kopnu ruske trupe napreduju u agresiji na Ukrajini (sporo, ali napreduju), na morskom frontu Kijev zadaje snagama šefa Kremlja Vladimira Putina teške udarce. Poslednji u nizu je razaranje i potapanje korvete "Ivanovec", jednog od najmoćnijih ruskih plovila u sastavu Crnomorske flote.


Kako pišu specijalizovani vojni kanali, začudo i ruski i ukrajinski gotovo identično, u ovom slučaju ukrajinski morski dronovi magura V5, navođeni preko satelita, dakle iz svemira, imali su ključnu ulogu u potapanju korvete "Ivanovec".


Magura V5 pomorsko je besposadno površinsko plovilo koje je premijeru imalo na sajmu naoružanja International Defense Industry Exhibition (IDEF) prošle godine u Istanbulu. Ubrzo posle toga vlasti u Kijevu obelodanile su da je ovo plovilo operativno u sastavu ukrajinske mornarice i mornaričke pešadije. Još malo kasnije usledila je objava da su ovi pomorski dronovi postali najvažnije ofanzivno sredstvo ukrajinske mornarice.


KO JE PROIZVOĐAČ


Ovaj dron napravila je ukrajinska kompanija "Spectehnoeksport".


Posebno je zanimljivo da se krajem protekle godine pojavila informacija da je jedan od ukrajinskih besposadnih dronova (neki ih klasifikuju i kao čamce) magura V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus) pao u ruke ruske vojske.
Prema raspoloživim informacijama, "Ivanovec" su 1. februara uveče pogodila tri morska drona ukrajinskih snaga. Brod je potopljen u rejonu ulaza u jezero Donuzlav, tokom napada na Sevastopolj. Međutim, taj napad na Sevastopolj možda je bio i fingiran upravo da bi se pažnja ruskog PVO usmerila ka tome, a da morski dronovi neopaženo stignu do cilja.


Ruski izvori naveli su i da se pre napada u vazduhu nad teritorijalnim vodama Rumunije nalazila NATO letelica, što može ukazivati na njeno aktivno učešće u navođenju napada ukrajinskih dronova na ruski brod.


Prema internim podacima, u četiri ujutru posada korvete prekinula je pokušaje da spase brod i omogući njegovo tegljenje u luku i započela evakuaciju. Ali "Ivanovec" je u 04.46 potonuo. Zvaničnici su rekli da je posada od 32 člana evakuisana i da je jedan od teško povređenih mornara prebačen u bolnicu.
Cena izgubljenog broda je 60-70 miliona dolara. Međutim, za Moskvu je verovatno daleko bolniji psihološki učinak jer se pokazalo da Ukrajinci uspešno mogu da uništavaju snage Crnomorske flote.


ZA ŠTA SLUŽI


Što se tiče korvete "Ivanovec", ona je dizajnirana za uništavanje neprijateljskih površinskih borbenih brodova, desantnih i transportnih vozila i plovila na moru i u bazama, pomorskih grupa i njihovog zaklona, kao i za pokrivanje sopstvenih brodova i plovila od opasnosti s morske površine i iz vazduha. Brod je pod prvobitnom oznakom R-334 završen 4. januara 1988, porinut je 28. jula 1989, a u Crnomorsku flotu je uveden 30. decembra 1989. Tokom 2000. preimenovan je u "Ivanovec" i uključen u 41. brigadu sa sedištem u zalivu Karantina (Sevastopolj).


Tri godine kasnije na plovilu u Sevastopolju izvršen je remont i tada je naoružan sa četiri protivbrodske rakete moskito, sistemom PVO strela-3, jednim artiljerijskim sistemom 76,2 mm AK-176, dva automatska 30 mm šestocevna topa AK-630M i sistemom elektronskog ratovanja "Vimpel R-2", koji je uključivao radarske sisteme MP-405-1 i MP-405.
glosa


Fingiran je napad na Sevastopolj da bi oslabila pažnja ruske odbrane




MAGURA V5
Dužina 5,5 m
Širina 1,5 m
Gaz 0,4 m
Visina iznad vode 0,5 m
Regularna brzina 40 km/h
Maksimalna brzina 75 km/h
Domet 800 km
Težina broda 42 t
Težina eksploziva 320 kg
Upravljanje preko satelita


BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading