FRANCUZI TVRDE DA SU HUMANITARCI, RUSI DA SU PLAĆENICI! Tenzije zbog ubistva dva francuska državljanina u Ukrajini!

Autor:

Svet

03.02.2024

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su ruske oružane snage uništile privremenu tačku razmeštaja stranih boraca, među kojima su većina bili francuski plaćenici, u Harkovu, ubivši više od 60 militanata.

FRANCUZI TVRDE DA SU HUMANITARCI, RUSI DA SU PLAĆENICI! Tenzije zbog ubistva dva francuska državljanina u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne, potvrdio je da su dvojica francuskih državljana poginula, a trojica povređena u Ukrajini. Ova vest je izazvala veliku pažnju i kontroverze kako u Francuskoj, tako i širom sveta.

- Dvojica francuskih humanitarnih radnika platila su životom za svoju posvećenost Ukrajincima. Trojica su ranjena - napisao je Sežurne na Iksu.

Rusi su potvrdili smrt i ranjavanje Francuza, ali oni pak tvrde da su u pitanju "plaćenici".


Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je napad nazivajući ga "kukavičkim i nedostojnim činom".

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su ruske oružane snage uništile privremenu tačku razmeštaja stranih boraca, među kojima su većina bili francuski plaćenici, u Harkovu, ubivši više od 60 militanata. Ova tvrdnja je izazvala dodatne tenzije između Rusije i Francuske.

Izjave ruskih zvaničnika o prisustvu francuskih plaćenika u Ukrajini su naišle na oštar odgovor francuskih vlasti. Francusko ministarstvo spoljnih poslova pokušalo je da se "odrekne sunarodnika" u ukrajinskim jedinicama, nazivajući informacije o pogibiji desetina francuskih plaćenika u Harkovu "grubom manipulacijom Rusa".

Ministar odbrane Sebastijan Lekornu je naveo da Pariz ne može da zabrani Francuzima da se bore u Ukrajini, ističući da ovi ljudi nemaju veze sa francuskim oružanim snagama i nisu povezani sa francuskim vojnim institucijama.

Ovaj tragični događaj i kontroverze oko prisustva francuskih plaćenika u redovima ukrajinskih oružanih snaga izazvali su burne reakcije i postavili nove izazove u odnosima između Francuske, Rusije i Ukrajine. Svet sa strepnjom iščekuje dalji razvoj situacije i reakcije relevantnih međunarodnih aktera.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading