MAĐARSKA I EU ZARATILI ZBOG UKRAJINE: Orbanu zbog ove preteće poruke Brisela NEĆE BITI DOBRO

Autor:

Svet

29.01.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Školski primer kako jedna država može da posvađa drugu sa celim kontinentom

MAĐARSKA I EU ZARATILI ZBOG UKRAJINE: Orbanu zbog ove preteće poruke Brisela NEĆE BITI DOBRO

Foto: Tanjug/AP

Evropskoj uniji toliko je važno da što pre pošalje novu pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra da neće prezati ni od pretnji ako neka druga država stane na put toj ideji.

Kao što to recimo u poslednjih mesec dana gotovo svakodnevno radi Mađarska. Premijer Viktor Orban nekoliko puta je rekao da neće dozvoliti da da glas za pomoć državi koja ne radi dovoljno na pravima mađarske manjine u Ukrajini.

Videvši da ima tvrdokoran stav, Evropska unija poslala je Viktoru Orbanu zašto ne reći, preteću poruku da će joj maksimalno oslabiti ekonomiju ako bude zaista blokirala pomoć Ukrajini.

U dokumentu koji su sastavili zvaničnici EU i koji je došao u posed lista Financial Times, Brisel je izneo strategiju eksplicitnog ciljanja na ekonomske slabosti Mađarske, ugrožavanja njene valute i izazivanja kolapsa poverenja investitora u pokušaju da se naškodi "radnim mestima i rastu" ako Budimpešta odbije da ukine svoj veto protiv pomoći Kijevu.

Viktor Orban, mađarski premijer obećao je da će blokirati korišćenje budžeta EU za pružanje finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra na hitnom samitu lidera u četvrtak.

Ako on ne odustane, drugi lideri EU trebalo bi, po planu EU, da javno obećaju da će trajno zatvoriti finansiranje iz Evropske unije s namerom povećanja troškova zaduživanja Mađarske.

"Ovo je Evropa koja govori Viktoru Orbanu 'dosta je bilo; vreme je da stanemo u red. Možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku'", rekao je Mujtaba Rahman, direktor za Evropu konsultantske kuće Eurasia Group.

Janoš Boka, mađarski ministar u EU rekao je da Budimpešta nije svesna finansijske pretnje, ali da njegova zemlja "ne popušta pod pritiscima".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading