ABAS AMERIČKOM AMBASADORU U IZRAELU: Kučkin sine!

Autor: Tanjug

Svet

19.03.2018

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinski predsednik Mahmud Abas nazvao je američkog ambasadora u Izraelu "kučkinim sinom" zbog njegove podrške izraelskim naseljenicima na Zapadnoj obali.

Teške reči: Mahmud Abas

U obraćanju na skupu palestinskog rukovodstva, Abas je optužio američkog ambasadora Dejvida Fridmana da brani izraelske naseljenike jer je rekao da oni naselja grade "na svojoj zemlji", prenosi Rojters.

- Taj kučkin sin kaže da oni grade na svojoj zemlji? On je naseljenik, i svi u njegovoj porodici su naseljenici, a on je američki ambasador u Tel Avivu. Šta bi od njega uopšte trebalo da očekujemo? - rekao je Abas ljutitim tonom.

Abasova optužba izazvala je kritike američkog diplomate i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

- Njegov odgovor je bio da me nazove kučkinim sinom. Da li je to antisemitizam ili politički govor? Nije na meni da sudim, prepustiću to vama - rekao je Fridman na konferenciji u Jerusalimu o borbi protiv globalnog antisemitizma.

Fridman, inače snažan zagovornik izraelskog naseljeničkog pokreta, bio je među prvim vatrenim pobornicima odluke koju je predsednik SAD Donald Tramp objavio 6. decembra o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela i preseljavanju američke ambasade u Jerusalim.


Reagujući na Abasovu izjavu, Netanijahu je danas rekao da je Trampova odluka o Jerusalimu "očigledno dovela Abasa do tačke da verbalno napada američkog zvaničnika".

Trampova objava o Jerusalimu oduševila je izraelsku vladu, ali je razgnevila Palestince, koji od tada redovno protestuju protiv te odluke.

Izrael Jerusalim smatra svojom večnom i nedeljivom prestonicom, mada za to nema međunarodno priznanje, dok Palestinci isto tako doživljavaju ovaj grad, tvrdeći da istočni Jerusalim mora biti prestonica buduće palestinske države.

Izraelsko-palestinski sukob je u zastoju, dok se širenje izraelskog naseljavanja nastavlja, napominje britanska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading