IZNAD SVAKOG PRAVNOG AKTA I PROPISA: Ne mogu mu ništa i kad ne bude na vlasti - Lukašenko potpisao kontorverzan zakon!

Autor:

Svet

05.01.2024

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je juče kontroverzni zakon koji mu garantuje doživotni imunitet od krivičnog gonjenja.

IZNAD SVAKOG PRAVNOG AKTA I PROPISA: Ne mogu mu ništa i kad ne bude na vlasti - Lukašenko potpisao kontorverzan zakon!

Foto: Tanjug/AP

Osim toga, novi zakon značajno pooštrava uslove za predsedničke kandidate, a predstavlja i prepreku opozicionim liderima koji žive u inostranstvu da se kandiduju na budućim predsedničkim izborima.

Prema ovom zakonu, samo državljani Belorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u drugoj državi imaju pravo da se kandiduju na predsedničkim izborima. Ova odredba direktno pogađa opozicionare koji su napustili zemlju i žive u inostranstvu, onemogućavajući im učešće na izborima.

Dodatno, zakon predviđa da Lukašenko, ukoliko se povuče sa vlasti, neće moći biti krivično gonjen za radnje počinjene tokom obavljanja predsedničkih ovlašćenja. Takođe, predsedniku i članovima njegove porodice obezbeđena je doživotna zaštita države, medicinska nega, kao i životno i zdravstveno osiguranje.

Jedna od kontroverznih tačaka novog zakona je i mogućnost da, nakon povlačenja sa mesta predsednika, Lukašenko postane stalni doživotni član gornjeg doma parlamenta.

Analitičari upozoravaju da nova mera, iako načelno važi za sve bivše predsednike i članove njihovih porodica, verovatno ima za cilj dalje učvršćivanje vlasti Aleksandra Lukašenka, koji Belorusijom vlada gotovo tri decenije.

Ova inicijativa, kako ističu, takođe bi mogla eliminisati potencijalne izazivače na predstojećim predsedničkim izborima zakazanim za 2025. godinu.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovska, koja je pobegla u susednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da novi zakon predstavlja Lukašenkov odgovor na njegov "strah od neizbežne budućnosti", sugerišući da Lukašenka mora da brine šta ce mu se dogoditi kada ode sa vlasti.

- Lukašenko, koji je uništio sudbine hiljada Belorusa, biće kažnjen po međunarodnom pravu i nikakav imunitet ga neće zaštititi od toga, samo je pitanje vremena - rekla je Tihanovska.

Politička opozicija u zemlji traži istragu o nestancima opozicionih političara i odvođenju ukrajinske dece iz Ukrajine, za koje je beloruski lider optužen.

- Osiguraćemo da diktator bude priveden pravdi - rekla je Tihanovska, ističući da se iza rešetaka u Belorusiji još uvek nalazi oko 1.500 političkih zatvorenika, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Aleša Bjajatskog.

Belorusiju su potresli masovni protesti tokom kontroverznog Lukašenkovog reizbora za šesti mandat u avgustu 2020. godine, koji opozicija i Zapad nisu želeli da priznaju. U to vreme, beloruske vlasti su pritvorile više od 35.000 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading