PAKAO NA ZEMLJI: Sirija ulazi u osmu godinu rata!

Autor: Tanjug

Svet

15.03.2018

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat u Siriji ulazi u osmu godinu - snage sirijskog predsednika Bašara al Asada uskoro će proterati pobunjenike iz Damaska, a Sirija steže obruč oko enklave Afrin na severu zemlje, koja je pod kontrolom Kurda, piše agencija AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haos u Siriji se nastavlja

U analizi sukoba u Siriji agencija AP navodi i da je nakon sedam godina rata Asad i dalje na vlasti, a Rusija i Iran su pružili ogromnu pomoć njegovim snagama, što su oni iskoristili da napreduju na više frontova u poslednjih nekoliko godina.

Teroristička grupa, tzv. Islamska država u jednom trenutku držala je trećinu Sirije, ali danas njihov samoproklamovani kalifat leži u ruševinama, dok se većina njihovih ekstremista nalazi u zabačenom području duž granice Iraka i Sirije.

U provinciji Idlib na severu Sirije glavnu reč vodi grupa koja ima veze sa Al Kaidom, dok severoistok drže kurdske snage uz podršku SAD, navodi AP.

Za sedam godina ratovanja 400.000 ljudi izgubilo je života, a više od 50 odsto stanovništva Sirije pobeglo je uglavnom u okolne zemlje.

Krvoproliće nije zaustavljeno ni nakon nekoliko rundi mirovnih pregovora, navodi AP.

Koreni sukoba mogu se pronaći u martovskim protestima u sirijskom gradu Darai 2011. godine zbog zatvaranja grupe dečaka optuženih da su na zidovima škole crtali grafite protiv vlade.

Sirijske bezbednosne snage su 18. marta 2011. godine otvorile paljbu na demonstrante i ubili četiri osobe, koje se smatraju prvim žrtvama rata, navodi AP.

Nakon ovih incidenata, demonstracije su počele da se šire, a vladini napori da se one suzbiju postali su jači.

Avgusta 2011. godine, tadašnji američki predsednik Barak Obama zatražio je od Asada da podnese ostavku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

SAD nisu delovale protiv meta Islamske države u Siriji do 2014. godine, kada su u septembru započeli vazdušne napade.

Rusija je godinu dana kasnije započela sa vazdušnim udarima pružajući time podršku Asadu.

Januara ove godine Turska je započela vojnu operaciju protiv Kurda u provinciji Arfin, dok se sirijske vladine snage trenutno bore sa pobunjenicima u istočnoj Guti, predgrađu Damaska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading