SAČEKUŠA U ŠVAJCARSKOJ? Madrid planira hapšenje Pudždemona!

Autor: Tanjug

Svet

15.03.2018

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španski tužioci zatražili su od španske vlade i Interpola da procene da li će moći da uhapse i izruče bivšeg lidera Katalonije Karlesa Pudždemona tokom njegove privatne posete Švajcarskoj, planirane za predstojeći vikend.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ponovo trka oko Pudždemona

Pudždemon se od novembra nalazi u Briselu, gde je pobegao kako bi izbegao hapšenje zbog svoje uloge u katalonskom referendumu o nezavisnosti održanom prošlog oktobra.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske saopštilo je da će Pudždemon u nedelju biti u Ženevi, nakon što je prihvatio pozivnicu Međunarodnog filmskog festivala i Foruma za ljudska prava.

Švajcarske vlasti kažu da je problem katalonske nezavisnosti "unutrašnja stvar Španije", a da je Pudždemon slobodan da putuje u Švajcarsku u skladu sa šengenskim pravilima.

Ranije danas, policija u Barseloni pretraživala je sedište katalonske regionalne vlade, gde je uhapsila jednog zvaničnika, saopštio je danas neimenovani portparol civilne garde.

Prema rečima portparola, uhapšen je regionalni zvančnik zadužen za javnu katalonsku vladinu kampanju, nakon što je policija sprovela raciju u njegovoj kancelariji i kući, preneo je AP.

Civilna garda je, na osnovu sudskog naloga, takođe pretražila kancelariju aktivisitičke grupe Omnium Kultural, koja se zalaže za nezavisnost Katalonije.

Lider ove grupe preventivno je uhapšen prošle godine na osnovu optužbi da je ometao policiju tokom referenduma održanog 1. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading