RUSKI AMBASADOR U UN ODBRUSIO LONDONU: Sa nama niko neće govoriti jezikom ultimatuma

Autor: sputniknews.com

Svet

14.03.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja naveo je u SB UN da su britanske optužbe na račun moskve potpuno neprihvatljive.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pokazao Britancima gde im je mesto: Vasilij Nebenzja

On je zatražio da Velika Britanija obezbedi dokaze da je Rusija umešana u napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Solsberiju.

- Tvrdnje britanske strane u slučaju Skripalja teško je komentarisati diplomatskim jezikom - izjavio je na zasedanju Saveta bezbednosti UN predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja i dodao da Rusija neće dozvoliti Velikoj Britaniji da razgovara jezikom ultimatuma. 


- Nama je u formi ultimatuma dato 24 časa da priznamo izvršenje zločina i priznamo krivicu. Mi ni sa kim ne govorimo jezikom ultimatuma i nećemo nikome dozvoliti da sa nama razgovara takvim tonom - naglasio je Nebenzja. 

Prema njegovim rečima, Rusija je tražila od Velike Britanije uzorke upotrebljene supstance i zajedničku istragu, ali je Britanija to odbila. 

- Povećavajući histeriju, London deluje apsolutno netransparentno - rekao je Nebenzja. 


Pismo koje je premijerka Velike Britanije uputila generalnom sekretaru UN u vezi sa trovanjem bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja, sadrži neodgovorne izjave i pretnje Rusiji kao suverenoj državi, što je u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN. 

- Ovo pismo sadrži apsolutno neodgovorne izjave... Sadrži pretnje suverenoj državi, stalnom članu Saveta bezbednosti (UN) i u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i Članom 2.4 Povelje UN - istakao je Nebenzja na sednici SB UN, prenosi "Sputnjik". 

Nebenzja je istakao da stručnjaci imaju razloga da veruju da i sama Velika Britanija ima hemijsku formulu supstance „novičok“. 

- Najverovatniji izvor ove hemikalije su zemlje u kojima se od kraja ′90-ih godina do danas sprovode intenzivna istraživanja ovih supstanci, uključujući i Veliku Britaniju - rekao je Nebenzja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading