JUTJUBER UHAPŠEN ZBOG ŠIRENJA PRORUSKE PROPAGANDE: Ilon Mask traži objašnjenje!

Autor: TASS

Svet

10.12.2023

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšen jutjuber i novinar Gonzalo Lira

JUTJUBER UHAPŠEN ZBOG ŠIRENJA PRORUSKE PROPAGANDE:  Ilon Mask traži objašnjenje!

Foto: youtube/printscreen


Jutjuber, bloger i novinar Gonzalo Lira, koji poseduje državljanstvo Čilea i Sjedinjenih Američkih Država, uhapšen je u Ukrajini pod optužbom da je opravdavao postupke Rusije.

Prema saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), Lira je bio uhapšen zbog širenja proruske propagande na društvenim mrežama, gde je, između ostalog, nazivao ukrajinsku vladu "neonacističkom" i optuživao Oružane snage Ukrajine za granatiranje sopstvene teritorije.


Hapšenje i optužbe



SBU je razotkrio Liru u Harkovskoj oblasti, nakon čega je on uhapšen u maju 2023. godine. Nakon što je položio kauciju, Lira je navodno pokušao da pobegne iz zemlje preko kontrolnog punkta na granici sa Mađarskom, što je dovelo do njegovog ponovnog hapšenja. Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u gradu Harkovu, gde čeka početak suđenja.

 


Reakcija Ilona Maska



Ilon Mask je reagovao na hapšenje Lire, tražeći od ukrajinskog predsednika objašnjenje za ovaj slučaj. Mask je izneo svoje mišljenje na ovu temu kao odgovor na tvrdnje novinara Takera Karlsona, koji tvrdi da je Lira bio "mučen u ukrajinskom zatvoru zbog kritikovanja Volodimira Zelenskog".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading