NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE DANAS PREUZIMA DUŽNOST: Tvrdi da će spasiti ovu zemlju od propadanja, a mnogi misle da je ludak!

Autor:

Svet

10.12.2023

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milei (53) je stekao slavu na televiziji, gde se pojavljivao uz psovke i tirade kritika protiv onih koje je nazivao političkom kastom.

NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE DANAS PREUZIMA DUŽNOST: Tvrdi da će spasiti ovu zemlju od propadanja, a mnogi misle da je ludak!

Foto: JUAN MABROMATA / AFP / Profimedia

Ekonomista Havijer Milei danas preuzima dužnost predsednika Argentine, a nacija se pita da li će se on držati svojih predizbornih obećanja ili će vladati umerenije, kako je najavljivao poslednjih nedelja, piše BBC.

Milei (53) je stekao slavu na televiziji, gde se pojavljivao uz psovke i tirade kritika protiv onih koje je nazivao političkom kastom, podseća BBC.

Svoju popularnost je iskoristio i najpre postao kongresmen, nedugo zatim se kandidovao na predsedničkim izborima, a njegova ubedljiva pobeda kao samoproglašenog "anarho-kapitaliste" na avgustovskim predizborima izazvala je šok u političkom životu Argentine i ubrzo mu donela još veću popularnost.

BBC navodi da su se Argentinci, razočarani ekonomskom krizom i trocifrenom inflacijom u zemlji u kojoj četiri od 10 ljudi žive u siromaštvu, pokazali prijemčivi za neobične ideje političkog autsajdera Mileija, verujući da on može da ih izvuče iz nedaća i transformiše naciju.

Kao predsednički kandidat, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminisati Centralnu banku, koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, kao i da će američkim dolarom zameniti nestabilni pezos.

Milei je ubedljivo pobedio u drugom krugu izbora održanom 19. novembra i poslao u opoziciju peronističku političku opciju koja je decenijama dominirala političkom scenom Argentine. Milei je u drugom krugu dobio poverenje blizu 56 odsto birača, a njegov suparnik Masa tek 44 odsto.

- Počinje obnova Argentine i kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na poziciju u svetu koju nikada nije trebalo da izgubi - poručio je, između ostalog, Milei u pobedničkom govoru posle objavljivanja rezultata izbora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading