TENZIČNO STANJE U NEMAČKOJ: Hoće li se raspasti socijalna država?

Autor:

Svet

09.12.2023

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc uveren u rešenje budžetske krize

TENZIČNO STANJE U NEMAČKOJ: Hoće li se raspasti socijalna država?

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je uveren da će njegova vlada uspeti da pronađe dobro rešenje za budžetsku krizu izazvanu presudom suda prošlog meseca.

Vlada se suočava sa problemom neusaglašenosti oko novca nakon što je najviši nemački sud poništio odluku o prenameni 60 milijardi evra prvobitno namenjenih za ublažavanje posledica pandemije kovida-19 za mere pomoći u borbi protiv klimatskih promena i modernizaciji zemlje.


Unutrašnji sukobi u koaliciji



Lideri Šolcove tropartijske koalicije, koja se sastoji od Socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata, prepiru se oko načina raspodele sredstava, a neposredni izazov je popunjavanje „rupe“ od 17 milijardi evra u državnom budžetu za narednu godinu. Ova situacija dodatno je pojačala tenzije u koaliciji koja već ima loš glas po sukobima, a čiji je rejting u anketama opao.



Stavovi ključnih aktera



Vicekancelar Robert Habek i ministar finansija Kristijan Lindner pokušavaju da pronađu rešenje za aktuelnu situaciju, ali im nedostaje vremena da budžet prođe kroz parlament pre no što počne nova godina. Lindner i njegova stranka zagovaraju smanjenje potrošnje i pridržavanje strogih finansijskih ograničenja, dok su neki članovi, zajedno s konzervativnom opozicijom, izrazili sumnju u povećanje naknada za nezaposlene.



Reakcija javnosti i politička podrška



Podrška socijaldemokratama je značajno oslabila prema nedavnim anketama, ali Šolc je istakao da veruje u uspeh njihove vlade i da neće dozvoliti raspad socijalne države u Nemačkoj. Takođe je naglasio da je važno da se postigne rešenje koje je ključno za budućnost zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading