UMRO STIVEN HOKING!

Autor: Republika

Svet

14.03.2018

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brilijantni fizičar, čuven po svojim genijalnim radovima na temu crnih rupa i relativiteta, preminuo u ranim jutarnjim satima u svojoj kući u Kembridžu, javio je Bi-Bi-Si. On je bio autor brojnih popularnih knjiga i drugih radova, koji su samo deo nemerljive zaostavštine koju je za sobom ostavio čovečanstvu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Sa 22 godine doktori su za Stiven Hokinga imali mračne prognoze, proživeće još samo par godina nakon što je otkriveno da pati od retke progresivne bolesti, amiotrofne lateralne skleroze. Teško oboljenje ga je prikovalo za kolica i skoro u potpunosti oduzelo moć govora, ali njegov um, iako zarobljen u krhkom telu, je ostao blistav i nesalomiv.

Hoking je, međutim, pobedio tešku fizičku onesposobljenost i više od pet decenija davao izuzetan doprinos fizici i matematici. Takođe je razotkrio neke od najzamršenijih tajni kosmosa.

Nadživeo je prognoze doktora i proveo život ispunjen radom, okružen ljudima koji su ga poštovali i porodicom koja ga je volela. Ostaće upamćen ne samo zbog svog neizmernog doprinosa svetu nauke, već i samog čovečanstva.

 Bio je veliki naučnik i izuzetan čovek čiji će rad i zaostavština živeti mnogo godina - navela su u saopštenju njegova deca Lusi, Robert i Tim, preneo je AP.

Stiven Vilijam Hoking rođen je 8. januara 1942. godine. Unapredio je razumevanje prostora, vremena i prostor-vreme singulariteta.

Diplomirao je fiziku na Oksfordu, a potom je s temom iz teorije relativiteta doktorirao na Kembridžu, gde je nastavio akademsku karijeru. Postao je član Kraljevskog društva 1974. godine, profesor matematike 1979. godine.

Britanski naučnik je stekao svetsku slavu zbog svog rada na crnim rupama i teoriji relativiteta, a iza sebe je ostavio niz dela od kojih je najpoznatija knjiga "Kratka istorija vremena".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
marija

14.03.2018 15:23

Da li ce sad Tereza Mej i za Hokingovu smrt da optuzi Ruse?