Tramp prevario Srbe: HARADINAJEV LOBISTA UMESTO TILERSONA

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Svet

14.03.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počinje pakao! Donald Tramp smenio je državnog sekretara Reksa Tilersona, a na njegovo mesto postavio je dosadašnjeg šefa CIA Majka Pompea, albanskog lobistu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Za Srbiju su promene u Vašingtonu loša vest s obzirom na to da je Tilerson želeo da se podelom teritorije trajno reše odnosi Srba i Albanaca, zbog čega je i poslao svog zamenika Vesa Mičela u Beograd, dok je njegov naslednik, albanski lobista, naklonjen Ramušu Haradinaju, sa kojim se u sedištu CIA sastao pre mesec dana - navodi izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Nije čudno što Albanci preko dolara koji dobijaju švercom heroina uspevaju da dođu do važnih ljudi

Miroslav Parović, NSP

Ovim potezom, kako objašnjava naš sagovornik, Amerika će se vratiti na stare pozicije.

Anđelković: Kada je Amerika iznutra paralisana, to je za nas najbolje

- Verovali smo da je došlo do promena, da je Tramp spreman da čuje i Beograd i da se ne radi samo na štetu Srba. Izborom Pompea Tramp je izigrao i izneverio Srbe i poništio ono za šta se Tilerson zalagao, da se saslušaju obe strane i da se uvaže i interesi Srbe i da se razgovorom dođe do trajnog rešenja.

Šešelj: Ukoliko stave nož pod grlo Vučića da pristanu na ultimatum oko Kosova, to bio početak kraja Srbije

JASTREB UMESTO GOLUBA

Da će Pompeo biti novi vetar u leđa Prištini, najavio je nedavno Haradinaj, koji je 9. februara, posle sastanka sa tadašnjim šefom CIA naveo da je glavna tema razgovora bila "neophodnost povećanja uloge SAD na Balkanu". Haradinaj je tada na Fejsbuku objavio da je poseban akcenat bio na američkoj "podršci Kosovu na putu ka evroatlantskim integracijama".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Reks Tilerson

- Savezništvo sa SAD je garancija koje nam daje sigurnost i nadu. Nastavljamo zajedno! - napisao je Haradinaj.

Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski ocenjuje da je otišao jedan "golub" i razuman političar, a da je na njegovo mesto došao "jastreb" koji će voditi još rigidniju američku spoljnu politiku.

- Njegov odlazak znači i da Tramp gubi oslonac u delu svojih sledbenika koji su ga podržavali u toku predizborne kampanje. Međutim, ne treba se previše uzbuđivati i shvatiti njegov dolazak dramatično po Srbiju, on će imati više uticaja na odnose SAD sa Rusijom i Irakom. To što se neko sastajao sa Haradinajem ne znači ništa jer to nije personalni susret, već u ime državnih interesa SAD - smatra Lazanski.

SAMO BEZ ŽURBE

Mnogo oštriji u oceni bio je Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarksog pokreta:

- Albanski lobi u SAD je izuzetno jak i nije čudno što preko dolara koji dobijaju švercom heroina uspevaju da dođu do važnih ljudi. Srećom, SAD gubi uticaj u Evropi i zato ne treba žuriti sa rešenjima oko KiM.

Lider radikala Vojislav Šešelj ocenjuje da pritisci SAD na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića ulaze u veoma ozbiljnu fazu.

- Ukoliko bi Amerikanci stavljanjem noža pod grlo naveli Vladu Srbije i predsednika Vučića da pristanu na ultimatum povodom Kosova, to bio početak kraja Srbije - rekao je Šešelj.

Prema njegovoj oceni, sada će se do kraja razgolititi američki planovi za Kosovo i Republiku Srpsku, koju žele da pocepaju na dva dela, ali i da pokušaju da suzbiju ruski uticaj na Balkan.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da se na prvu loptu može protumačiti da je Pompeo nešto loše za Srbiju.

- Ali ova promena može i da nam odgovara. Suviše je unutrašnjih sukoba u samoj administraciji SAD, a kada je Amerika iznutra paralisana, to je za nas najbolje.

KO JE REKS TILERSON
Na funkciju stupio 1. februara
Samo nekoliko sati pre objavljivanje odluke o smeni Tilerson bio u poseti Africi
Diplomirao je na teksaškom univerzitetu u Ostinu, na odseku za civilni inženjering
Poznato je i da je bio predsednik Američkih izviđača od 2010. do 2012
Od 2006. godine je bio predsednik i izvršni direktor "Ekson mobila", a bio je zadužen i za nadziranje ogranaka kompanije u Rusiji i na Kaspijskom moru

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading