KLIMA SVE GORA, VRUĆINA U SIBIRU IZAZVALA TOTALNI POREMEĆAJ: Neočekivano topao novembar sprečio medvede da odu i ZIMSKI SAN! Opasno za ljude, umesto da spavaju, LUTAJU ŠUMAMA!

Autor:

Svet

06.12.2023

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Topli novembar je sprečio medvede da spavaju u regionu Amur.

KLIMA SVE GORA, VRUĆINA U SIBIRU IZAZVALA TOTALNI POREMEĆAJ: Neočekivano topao novembar sprečio medvede da odu i ZIMSKI SAN! Opasno za ljude, umesto da spavaju, LUTAJU ŠUMAMA!

Foto: www.profimedia.rs

Neočekivano visoke temperature za ovo doba godine u Sibiru su poremetile prirodni ciklus hibernacije medveda, saopštio je Departman za zaštitu divljih životinja u regionu Amur. Medvedi, koji obično započinju svoj zimski san krajem oktobra, ove godine kasne sa hibernacijom.

Topli novembar je sprečio medvede da spavaju u regionu Amur. U nekim delovima, pospani medvedi i dalje lutaju oko svojih jazbina. Iako im više nije potrebno da jedu kako bi skupili zalihe za zimu, visoke temperature sprečavaju ih da se povuku na spavanje.

Međutim, ženke sa mladuncima nemaju ovaj problem. Majke sa mečićima odvele su svoje krznene mališane u jazbine strogo po rasporedu – krajem oktobra. Nijedna vremenska anomalija im ne smeta.

Prema podacima, najviše dnevne temperature samo u jednom danu u novembru bile su ispod nule, a bilo je dana kada su u ovom delu Sibira išle i do 20 stepeni. Tek poslednjih nekoliko dana temperature su otišle u minus.

Kašnjenje hibernacije može biti uzrokovano i vlažnim jazbinama. Temperature su iznad nule i vlažan sneg se topi i sprečava medvede da uđu u jazbine ili da u njima ostanu. Period boravka u jazbini ima ulogu i čuvanja mladunčadi. Zbog toga što su manji, mečići mogu da izdrže drugačije temperature od starijih medveda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading