POLICIJSKA AKCIJA "ĐAKOVO" OTKRILA ORUŽJE VREDNO 225 MILIONA EVRA: Kompanija iz Paragvaja uvezla hiljade pištolja i pušaka iz Hrvatske, Turske, Češke i Slovenije!

Autor:

Svet

05.12.2023

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazilsko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je policija razbila milionski lanac ilegalne trgovine oružjem iz Evrope u Južnu Ameriku.

POLICIJSKA AKCIJA "ĐAKOVO" OTKRILA ORUŽJE VREDNO 225 MILIONA EVRA: Kompanija iz Paragvaja uvezla hiljade pištolja i pušaka iz Hrvatske, Turske, Češke i Slovenije!

Foto: Tanjug/AP

Policija u Brazilu

 Prema navodima, kompanija sa sedištem u Asunsionu u Paragvaju je uvezla hiljade pištolja, pušaka i municije iz nekoliko evropskih zemalja poput Hrvatske, Turske, Češke i Slovenije. Vrednost oružja se procenjuje na oko 225 miliona evra.



Trgovina oružjem preko Paragvaja do Brazila


Prema saopštenju, oružje je uvezeno iz Evrope u Paragvaj, a zatim je preprodavano grupama posrednika koje su operisale na granici između Brazila i Paragvaja. Odatle je oružje završavalo kod moćnih kriminalnih frakcija u Brazilu.

Istraga je započela 2020. godine, a pokrenuta je operacija kodnog imena „Đakovo“ koja je otkrila ovaj višemilionski lanac nezakonite trgovine.


Otkriće i zaplena oružja



Tokom istrage, policija je izvršila 67 pretresa u Brazilu i zaplenila ukupno 659 komada oružja. Takođe, u policijskoj stanici u Vitoriji da Konkvista na severoistoku Brazila su uhapšene dve osobe s 23 pištolja hrvatskog porekla i dve puške sa municijom i patronama.


Kompanija uvezla 43.000 komada oružja u Paragvaj



Prema navodima brazilskog ministarstva pravosuđa, kompanija koju istražuju je u razdoblju od tri godine uvezla oko 43.000 komada oružja u Paragvaj, čija je vrednost iznosila 1,2 milijarde brazilskih reala, odnosno oko 225 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading