DANAS NE ZAPOČINJITE NIJEDAN VAŽAN POSAO! Obeležavamo Vavedenje Presvete Bogorodice!

Autor:

Svet

04.12.2023

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vavedenje presvete Bogorodice je inače i slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori. Ovom prazniku su posvećeni i manastiri Bradača, Svete Bogorodice Sićevo, Kalenić i Vavedenje.

DANAS NE ZAPOČINJITE NIJEDAN VAŽAN POSAO! Obeležavamo Vavedenje Presvete Bogorodice!

Foto: printskrin/spc

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Vavedenje Presvete Bogorodice, a Srbiji se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. 

Ovaj dan u crkvenom kalendaru označen crvenim slovom, slavi se kao ulazak (uvedenje) Presvete Bogorodice u hram, a mnogi Srbi slave na ovaj dan. Jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika.

Devica Marija, inače, bila je prva doživotno zaveštana devojka.

Marija je kao trogodišnje dete data u hram, jer su se tako zavetovali njeni roditelji Joakim i Ana. Kako dugo nisu mogli da imaju dece, obećali su Bogu da će, ako im da poroda, dete predati njemu da služi.

Marija je išla svečano odevena i ukrašena, između majke i oca, u svečanoj povorci, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji. Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Na samom ulazu dočekao je otac Jovana Krstitelja, prvosveštenik Zaharije.

Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Dok su bili živi roditelji su je posećivali, a nakon njihove smrti Marija je izrazila želju da ostane u hramu i ne stupa u brak. Pošto zakon u Izrailju tada nije poznavao devojke zaveštane na devstvo, nju su kada je imala 12 godina predali njenom rođaku Josifu, da pod vidom zaručnice zauvek živi u devstvu.

Kao što rekosmo gore, kod Srba se ovaj dan zove i Sveta Prečista, ali i Ženska Bogorodica. Na ovaj dan, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju.

U Srbiji je ovo i dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji danas slave slavu, ovo je i dan koji obeležavaju stočari, jer se veruje da Bogorodica štiti stoku od zveri.

Smatra se da danas ne treba preduzimati nikakve važnije poslove, sklapati ugovore, započinjati velike radove i slično.

I za Vavedenje važi pravilo da ne treba raditi po kući, prati veš, peglati i slično.

Kako pada u drugoj nedelji Božićnog posta, danas se svakako i posti.

Vavedenje presvete Bogorodice je inače i slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori. Ovom prazniku su posvećeni i manastiri Bradača,  Svete Bogorodice Sićevo, Kalenić i Vavedenje.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading