NEVINOST DOKAZIVAO 17 GODiNA: Ričard Entoni Džons pušten iz zatvora - uhapšen zbog identičnosti sa pravim kriminalcem!

Autor:

Svet

03.12.2023

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država Kanzas je 2018. godine isplatila Džonsu odštetu od 1,1 milion dolara kao neki oblik kompenzacije za gubitak dragocenih godina provedenih u nepravednom zatvoru.

NEVINOST DOKAZIVAO 17 GODiNA: Ričard Entoni Džons pušten iz zatvora - uhapšen zbog identičnosti sa pravim kriminalcem!

Foto: KANSAS CITY POLICE

Ričard Entoni Džons, čovek koji je nepravedno proveo 17 godina iza rešetaka zbog krivičnog dela koje nije počinio, konačno je pušten na slobodu. Godine 1999, Džons je uhapšen pod optužbom za pljačku u parku, iako je istinski izvršilac bio čovek identičan njemu. Ova greška u identifikaciji koštala ga je gotovo dve decenije života.
 
Iako je Džons tvrdio svoju nevinost od samog početka, osuđen je na 19 godina zatvora. Imao je isto ime i fizički je bio gotovo identičan stvarnom počiniocu. Međutim, tokom suđenja nikada nisu pronađeni DNK materijal niti otisci prstiju koji bi ga povezali sa mestom zločina.
 
Tokom godina provedenih iza rešetaka, Džons je često bio zbunjen sa drugim zatvorenikom po imenu Riki, koji je takođe bio fizički identičan njemu. Sudbina je htela da i ta dva čoveka imaju ista imena, što je dodatno otežavalo situaciju.
 
Nakon dugogodišnje nepravedne kazne, sud je pronašao fotografiju stvarnog Rikija, čime su došli do ključnih dokaza. Sudija je prepoznao da su postupci identifikacije pre 17 godina bili nedovoljno precizni i naložio hitno oslobađanje Ričarda Entonija Džonsa.
 
Iako je pravda donešena za Džonsa, pravi počinilac nije mogao biti izveden pred lice pravde zbog vremenskog odmaka od 17 godina. Država Kanzas je 2018. godine isplatila Džonsu odštetu od 1,1 milion dolara kao neki oblik kompenzacije za gubitak dragocenih godina provedenih u nepravednom zatvoru.
 
Iako ova suma deluje značajno, za čoveka koji je nepravedno izgubio skoro dve decenije života, nema novca koji može nadoknaditi izgubljeno vreme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Aleksandar

03.12.2023 11:10

1977 sud me je osudio na očinstvo. 2006 DNK nalaz je utvrdio da ja nisam biološki otac tog momka. Ali taj "nazovi sin" je zbog sudske presude moj zakoniti naslednik moje imovine. Slučaj se ne može pokrenuti jer ne spada pod krivično delo ali zaključujem da PRAVO i PRAVDA nikako ne idu "ruku pod ruku"

Voja

03.12.2023 21:19

@Aleksandar - Napiši testament ne razumem u čemu je problem