DŽIHADISTI NAPRAVILI MASAKR NA KATOLIČKOJ MISI: Četiri osobe poginule a 50 ranjeno u TERORISTIČKOM NAPADU na Filipinima! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Autor:

Svet

03.12.2023

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedelju, na jugu filipinskog otoka Mindanao, došlo je do eksplozije tokom katoličke mise u sportskoj dvorani državnog sveučilišta, koja je rezultirala smrću četiri osobe, dok je čak 50 osoba ranjeno.

DŽIHADISTI NAPRAVILI MASAKR NA KATOLIČKOJ MISI: Četiri osobe poginule a 50 ranjeno u TERORISTIČKOM NAPADU na Filipinima! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Foto: Printscreen X @Zowae

Misa se održavala u Maraviju, koji je najveći muslimanski grad u zemlji. General Gabriel Viray nazvao je ovaj napad "terorizmom" i veruje se da su ga izveli islamistički militanti skupine Daulah Islamiyah Maute. Predsednik države Ferdinand Marcos Jr. osudio je ovaj napad i obećao je da će ekstremisti biti privedeni pravdi.
 

Ovaj napad se dogodio nakon zračnog udara filipinske vojske u petak, kojim je ubijeno 11 islamističkih militanata organizacije Dawlah Islamiya-Philippine na Mindanau. Policija istražuje da li je napad na vernike odgovor na vojnu operaciju. Ovo nije prvi put da je ova regija bila poprište sukoba, s obzirom da su napadi militanata na autobuse, katoličke škole i tržnice karakteristični za nemire koji traju već desetljećima.

 

Službena Manila je 2014. potpisala mirovni sporazum s najvećom pobunjeničkom islamističkom skupinom u zemlji, Fronto moro za nacionalno oslobođenje, čime je okončala njihovu krvavu oružanu pobunu. Međutim, postoje manje skupine muslimanskih pobunjenika koje se protive miru, a među njima su i militanti povezani s džihadističkom Islamskom državom (ISIL).

 

U maju 2017. godine, stotine naoružanih stranaca i lokalnih ljudi odanih ISIL-u okupirali su Marawi. Filipinska vojska je nakon pet meseci duge bitke vratila porušeni grad pod nadzor države, ali je tokom borbi poginulo hiljadu ljudi.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading