CRNI PEPEO SE DIŽE KILOMETRIMA UVIS: Zlokobni vulkan Krakatau koji je 2018. izazvao RAZORNI CUNAMI ponovo AKTIVAN! Strah se širi Indonezijom! (VIDEO)

Autor:

Svet

30.11.2023

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anak Krakatau, aktivno vulkansko ostrvo u moreuzu Sunda između Lampunga i Bantena, u Indoneziji, nastavilo je da eruptira.

CRNI PEPEO SE DIŽE KILOMETRIMA UVIS: Zlokobni vulkan Krakatau koji je 2018. izazvao RAZORNI CUNAMI ponovo AKTIVAN! Strah se širi Indonezijom! (VIDEO)

Foto: Printscreen X @destapandolose1

Prema Centru za vulkanologiju i geološke opasnosti (PVMBG), Anak Krakatau je od nedelje eruptirao 22 puta. Tremor od najnovije erupcije je na seizmogramu registrovao maksimalnu amplitudu od 70 milimetara, u trajanju od približno 46 sekundi.

Visina pepela dostiže približno 1.000 metara iznad ivice kratera, ili 1.157 metara nadmorske visine. Njegove nijanse se kreću od sive do crne, sa gustom koncentracijom koja se kreće prema severoistoku.

Nedavne erupcije Anak Krakataua proizilaze iz porasta vulkanskih zemljotresa zabeleženih tokom prošlog meseca, kako je objasnio PVMBG.

„Erupcija vulkana Anak Krakatau, koja je počela u nedelju, predviđena je kao odgovor na povećanje vulkanskih zemljotresa otkrivenih skoro mesec dana ranije, tačnije 28. oktobra 2023.“, Ahmad Basuki, šef PVMBG radnog tima za vulkane, rekao je Antari.

Kako je vulkan još uvek u povoju, erupcija se može nastaviti nekoliko dana do mesec dana. Ovo je karakteristično za vulkan od erupcije 2018. koja je izazvala razorni cunami.

Prema rečima Andija Suardija, šefa nadzorne stanice Anak Krakatau u Hargopančuranu, Rajabasa, Južni Lampung, najbliže naselje Anak Krakatauu je ostrvo Sebesi, udaljeno oko 16,5 kilometara.

 

„Vulkan Anak Krakatau je trenutno na nivou uzbune III, tako da se preporučuje javnosti, ribarima i planinarima da ne budu u krugu od pet kilometara od planine“, rekao je Andi, a prenosi Antara.

 

Tekuće erupcije Anak Krakataua još nisu direktno uticale na obližnje zajednice. Vulkan Anak Krakatau je trenutno na nivou uzbune III, tako da se preporučuje javnosti, ribarima i planinarima da ne budu u krugu od pet kilometara od planine.

Eruptivni ciklus vulkana je ostao dosledan tokom godina, sa preko 400 erupcija zabeleženih samo u 2023.

Visina ovih erupcija varira od 50 do 3.500 metara iznad vrha vulkana, naglašavajući njegovu nestabilnu prirodu.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading