ISTINA O MASKOVOJ POSETI: Fotografije iz Izraela prava istina ili manipulacija?

Autor:

Svet

29.11.2023

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski Centar za suzbijanje dezinformacija nedavno je izneo tvrdnje da je fotografija "kolevke" ispunjene praznim čaurama, koju su izraelski zvaničnici predstavili Ilonu Masku tokom njegove posete, zapravo deo propagandne taktike Izraela.

ISTINA O MASKOVOJ POSETI: Fotografije iz Izraela prava istina ili manipulacija?

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Ilon Mask u poseti Izraelu

Centar je identifikovao taktiku manipulacije na ovoj fotografiji, koja je distribuirana uz natpis "jedan od simbola Hamasovog napada na kibuc, jaslice".

Takođe, istaknuto je da u kolevci koja je predstavljena Masku nema tragova oštećenja, i da je potrebno pažljivije pregledati situaciju.

 

 


Sumnje u istinitost tvrdnji

 



Osim toga, kontroverza oko ovih slika postavlja pitanja o tome kako je manipulisano prikazivanjem događaja tokom Maskove posete i dovodi u pitanje informacije koje dobijamo sa Bliskog istoka.

Fotografije iz kibuca koje je Izrael objavio pokazuju obim razaranja u kućama, što ukazuje na to da je šteta veća od onoga što bi mogle da nanesu pešadijske puške.

Ove sumnje dodatno potkrepljuje izjava Izraelke Jasmin Porat, koja je tvrdila da su izraelske snage bezbednosti direktno napale kuće tenkovima i oružjem po dolasku u tu oblast.



Detalji o čaurama i municiji



Centar za suzbijanje dezinformacija je takođe istakao da čaure pronađene u kolevci odgovaraju municiji 7,62x51 iz mitraljeza MG3 koji se koristi kao sekundarno naoružanje u izraelskim tenkovima Merkava. U kolevci su vidljivi jasni tragovi delova kaiševa za municiju koji se koriste za mitraljez, što dodatno ukazuje na specifičnost situacije.

Reakcija Jasmin Porat



Izraelka Jasmin Porat, koja je potražila utočište u kući kibuca i koju je Hamas držao kao taoca, izjavila je za izraelski radio da su izraelske snage bezbednosti direktno napale kuće tenkovima i oružjem po dolasku u tu oblast. Takođe, istakla je da su ljudi u kibucu poginuli u unakrsnoj vatri tokom napada izraelskih snaga bezbednosti.


Zaključak



Ove tvrdnje i sumnje postavljaju ozbiljna pitanja o istinitosti informacija koje dolaze sa Bliskog istoka, kao i o načinu na koji su događaji prikazani tokom posete Ilona Maska Izraelu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading