NAJOPASNIJE SVINJE NA PLANETI UPRAVO SE SPREMAJU ZA INVAZIJU! Stručnjaci upozoravaju, NAPADAJU SEVERNE DRŽAVE!

Autor: A.N

Svet

28.11.2023

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svinje su inteligentne i velike životinje, sposobne da nanose velike štete usevima i divljim životinjama.

NAJOPASNIJE SVINJE NA PLANETI UPRAVO SE SPREMAJU ZA INVAZIJU! Stručnjaci upozoravaju, NAPADAJU SEVERNE DRŽAVE!

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

U SAD-u i Kanadi postoji zabrinutost zbog sve većeg broja "super svinja" koje predstavljaju ozbiljan ekološki problem.

Prema stručnjacima, ove svinje su opisane kao "ekološka olupina voza" i predstavljaju najinvazivniju vrstu na planeti. One mogu da šire bolesti, uništavaju useve i divlje životinje, i predstavljaju ozbiljan izazov za lokalne vlasti.

Borba protiv invazivne vrste



Severne države poput Minesote, Severne Dakote i Montane preduzimaju korake kako bi zaustavile invaziju "super svinja", ali se suočavaju sa izazovom kontrole rastuće populacije. Svinje su pametne i krznene, što im omogućava da prežive teške zimske uslove i brzo se razmnožavaju. Lov kao metoda kontrole populacije pokazuje nizak stepen uspeha, dok zabrana lova čini svinje opreznijim i težim za praćenje. Umesto toga, razmatraju se metode poput kopnenih zamki i mrežastih topova ispaljenih iz helikoptera.


Ekonomski i zdravstveni uticaj



Osim ekoloških problema, svinje takođe šire bolesti koje se mogu preneti na ljude, a zabeleženi su i napadi na ljude. Ameriku svinje već koštaju 2,5 milijardi dolara svake godine, prouzrokujući velike štete na usevima, posebno u južnim državama SAD-a.

Ove životinje nisu poreklom iz Severne Amerike, ali su tu lutale vekovima. Problemi u Kanadi datiraju iz 1980-ih, kada su farmeri podsticani da uzgajaju divlje svinje, pre nego što je tržište propalo 2001. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading