POČELO SUĐENJE NAJMLAĐEM RUSU! Kremlj ga je optužio za širenje LAŽI

Autor:

Svet

27.11.2023

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je u Odincovu, zapadnom predgrađu Moskve, počelo suđenje Maksimu Lipkanu, osamnaestogodišnjaku koji se suočava sa optužbama ruskih vlasti za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

POČELO SUĐENJE NAJMLAĐEM RUSU! Kremlj ga je optužio za širenje LAŽI

Foto: pixabay.com

 Lipkan je uhapšen u februaru ove godine, neposredno nakon što je napunio 18 godina, pod sumnjom da planira organizovanje protestne akcije protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Suđenje se odvija iza zatvorenih vrata, a optuženi je smešten u psihijatrijsku bolnicu u Čehovu, nadomak Moskve, nakon što je sudsko-medicinska ekspertiza utvrdila da je delimično neuračunljiv u pogledu svojih postupaka.



Podrška optuženom



Maksimov advokat, Alan Kačmazov, izjavio je da je njegov klijent optužen za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, navodeći da je objavljivao informacije o navodnom bombardovanju poznatog porodilišta u Ukrajini od strane ruskih vojnika. Majka optuženog, Elena, izrazila je zabrinutost za sina, dok je jedina osoba koja je došla da podrži Maksima na sudu bila penzionerka Ljudmila Ivanova, koja redovno dolazi na suđenja antiratnim aktivistima.



Planovi i hapšenje



Pre hapšenja, Maksim je planirao da studira prava na univerzitetu i postane advokat, a bio je u procesu organizovanja protestne akcije povodom druge godišnjice invazije Rusije na Ukrajinu.

Međutim, vlasti grada Moskve su zabranile skup, nakon čega je Maksim tužio gradsku skupštinu, ali je izgubio. U februaru 2023, dao je intervju za Radio Slobodna Evropa, medij koji finansira američki Kongres, izražavajući šok zbog žrtava među ukrajinskim narodom i pozivajući sugrađane da se pridruže njegovim akcijama protiv rata.

Policija ga je uhapsila rano ujutru 21. februara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading