LOŠE VESTI ZA UKRAJINU! Putin sprema svemirski udar! Britanci upozoravaju Kijev!

Autor:

Svet

27.11.2023

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska Ukrajine koristi internet vezu obezbeđenu od strane Starlinka za komunikaciju i koordinaciju napada na ruske snage.

LOŠE VESTI ZA UKRAJINU! Putin sprema svemirski udar! Britanci upozoravaju Kijev!

Foto: Tanjujg/ap

Postoji mogućnost da Rusija uništi satelite Starlink koji pomažu ukrajinskim oružanim snagama da izvedu udare, piše britanski Telegraf.

Iako milijarder Ilon Mask upozorava da se sateliti ne koriste za izvođenje udara bespilotnim letelicama, stručnjaci ukazuju na činjenicu da komercijalni sateliti u svemiru nisu obuhvaćeni Ženevskom konvencijom i mogu biti legitimna meta ukoliko pomažu jednoj od strana u sukobu, u ovom slučaju Ukrajini. Vojska Ukrajine koristi internet vezu obezbeđenu od strane Starlinka za komunikaciju i koordinaciju napada na ruske snage.


Starlink je satelitska mreža kompanije Spejs Iks koja pruža širokopojasni pristup internetu bilo gde na planeti. Više od 20 hiljada terminala je prebačeno u Ukrajinu. Ilon Mask je izjavio da se troškovi vezani za rad Starlinka u Ukrajini približavaju 100 miliona dolara i da bi trebalo da ih pokrije Pentagon.

Prema navodima iz biografije koju je napisao Volter Ajzakson, Ilon Mask je prošle godine navodno naredio svojim inženjerima da onesposobe Starlink u regionu Crnog mora kako bi "sprečio tajni ukrajinski napad na rusku mornaricu".

Mask je objasnio da je odbio zahtev vlade za aktiviranje usluge, jer bi u suprotnom njegova kompanija bila umešana "u veliki ratni čin". Sam preduzetnik je pojasnio da je od vlade dobio hitan zahtev za aktiviranje usluge, ali je odbio da to učini, jer bi u suprotnom njegova kompanija bila umešana „u veliki ratni čin“, prenosi ria.ru.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading