MIGRANTI NADIRU, FINSKA ZATVARA GRANIČNE PRELAZE: Najduža granica u Evropi BLOKIRANA - "OVO JE RUSKA OSVETA"

Autor:

Svet

24.11.2023

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finska je privremeno zatvorila sedam od osam putničkih graničnih prelaza sa Rusijom zbog visokog priliva migranata iz Rusije.

MIGRANTI NADIRU, FINSKA ZATVARA GRANIČNE PRELAZE: Najduža granica u Evropi BLOKIRANA - "OVO JE RUSKA OSVETA"

Foto: Tanjug/AP

Ova odluka je doneta kao odgovor na trenutnu situaciju. Prethodne sedmice, Finska je zatvorila četiri granična prelaza, a preko noći je zatvorila još tri. Jedini prelaz koji ostaje otvoren je najseverniji granični prelaz Raja Josepi, koji će nastaviti da prima tražioce azila tokom četiri sata u toku dana.

Granična policija Finske sada uspostavlja efikasnije patroliranje duž 1.340 kilometara dugog granice s Rusijom. Fronteks, evropska pogranična agencija, poslaće 50 zvaničnika i opremu da ojača kontrole.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Predstavnici Helsinkija optužuju Moskvu za usmeravanje migranata prema Finskoj. Broj državljana Jemena, Avganistana, Kenije, Maroka i Sirije koji u Finskoj traže azil značajno je porastao u poslednjih nekoliko nedelja. Međutim, Kremlj je porekao ove optužbe.

Finska je optužila Rusiju da usmerava tražioce azila prema njenoj teritoriji kao odmazdu za saradnju Helsinkija sa SAD. Finski premijer, Petteri Orpo, izjavio je da su ruski granični stražari pomogli migrantima da ilegalno uđu u zemlju. Migranti dolaze iz zemalja poput Iraka, Jemena i Sirije koji su legalno stigli u Rusiju, ali nisu ovlašćeni da uđu u Finsku, koja je članica EU.

Finska deli 1.340km dugu granicu sa Rusijom, koja je najduža u Evropi. Iako broj prelazaka ostaje mali, on je u porastu. Finska je nedavno zabranila prelazak granice biciklom, što je bio popularan način za migrante da pređu granicu.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading