OBOREN SVETSKI REKORD? Ukrajinci objavili snimak, snajperista puca i pogađa Rusa sa daljine od skoro 4 KILOMETRA! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Autor:

Svet

20.11.2023

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ukrajinski snajperista tvrdi da je postavio novi svetski rekord nakon što je "pokosio" ruskog vojnika sa udaljenosti od 3,798 kilometara koristeći pušku pod nazivom "Gospodar horizonta".

OBOREN SVETSKI REKORD? Ukrajinci objavili snimak, snajperista puca i pogađa Rusa sa daljine od skoro 4 KILOMETRA! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Foto: Printscreen X World At War

Nepoznati vojnik, član ukrajinske Službe bezbednosti (SBU), navodno je uspeo da obori prethodni rekord od 3,54 km, koji je držao kanadski snajperista tokom operacija u Iraku 2017. godine.

 

Video snimak navodno prikazuje metu kako pada nekoliko sekundi nakon što je SBU snajperista izveo pucanj. Red od tri nepomična ruskog vojnika brzo postaje red od dva nakon što metak pogađa vojnika na nepoznatoj lokaciji.

 

SBU je izjavio: "Naši snajperi menjaju pravila, pokazujući neuporedivu sposobnost delovanja na značajnim udaljenostima".

Ukrajinske vojne vlasti nisu pružile dodatne detalje, poput datuma ili mesta snimanja, niti su otkrile kako su potvrdile uspeh snajperiste.

"Gospodar horizonta" razvila je i proizvela kompanija MAYAK, ukrajinski proizvođač oružja, a puška je impresivne dužine.

Sa odgovarajućim streljivom, puška može ispaljivati metke koji putuju brže od zvuka na gotovo 10.000 stopa.

Ova vest se pojavila nakon što je drugi ukrajinski snajperista tvrdio da je izveo drugi najduži pucanj u istoriji 2022. godine, navodno sa udaljenosti od 2.710 metara, prema tvrdnjama ukrajinskih vojnih snaga koje su prošle godine objavile snimak.

 

Ukupno, svetski rekord za najduži snajperski pogodak držao je kanadski vojnik, dok je drugo mesto držao Britanac Kreg Harison pre nego što ga je zamenio ukrajinski snajperista.

 

Potvrđivanje vojnih ubistava je izuzetno delikatan posao koji se uglavnom oslanja na prijavljivu samog vojnika, s obzirom na teškoće prikupljanja informacija iza neprijateljskih linija tokom sukoba.

Ukrajinski snajperi često se šalju kao predvodnici planiranih kontranapadnih manevra, gde im je zadatak eliminisanje visokovrednih ruskih ciljeva pre dolaska drugih vojnih snaga. Komande snajperskih jedinica se često beleže elektronski pomoću nišana pušaka, a snajperi često moraju čekati u istom položaju i do 16 sati dnevno, veoma dobro kamuflirani.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading