Evo zašto ćemo banane PLATITI JOŠ SKUPLJE!

Autor: mondo.me

Svet

10.03.2018

21:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prethodna tri meseca došlo je do značajnog poskupljenje banana na crnogorskom i regionalnom tržištu, a prema podacima trgovinskih lanaca u Crnoj Gori nabavna cena je porasla 50 odsto. Banane skuplje i u Srbiji, Hrvatskoj, BiH...

RepublikaFoto: pixabay.com
Banane poskupele u celom svetu

"Pobjeda" piše da je trenutno na svetskom tržištu nestašica banana kakva se ne pamti, zbog elementarnih nepogoda i nestabilne političke situacije u zemljama koje su najveći proizvođači banana.

Na crnogorskom malorodajnom tržištu banana je u prethodnom periodu dostizala rekordnu cenu od 1,8 evra za kilogram, dok se u petak u maloprodajnim objektima crnogorskih trgovinskih lanaca mogla kupiti za 1,4 do 1,5 evra.

- Do skoka cena banana došlo je neposredno posle Nove godine. Glavni razlog su poplave kojima je pogođena centralna Amerika, čime su smanjene količine za izvoz s tog tržišta - kazali su podgoričkom listu iz kompanije Pop Frut, koja se bavi uvozom voća i povrća, kao i sazrevanjem i prodajom banana. 

Predstavnici te kompanije naveli su da je usled rasta cena banana došlo do neznatnog smanjenja prodaje na domaćem tržištu.

- Očekujemo da će se cene zadržati na istom nivou bar još dve sedmice - rekli su iz Pop Fruta i dodali da su zemlja porijekla banana koje se nalaze na crnogorskom tržištu Ekvador, Meksiko, Kolumbija i Kostarika.

Iz crnogorske kompanije Domaća trgovina, u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti, saopštili su da su bili primorani da, zbog rasta nabavne cene banana, koriguju i maloprodajne cene, ali ne u reciprocitetu koji su dobavljači formirali prema njima.

Prema njihovim procenama, nabavne cene tog voća porasle su 50 odsto u prethodna tri meseca.

Nestašica zbog nepogoda

U Hondurasu su radnici jednog od najvećih uzgajivača banana bili u štrajku, a ni politička situacija u toj zemlji nije najmirnija. U Gvatemali je zbog zahlađenja, a u Kostariki zbog obilnih padavina došlo do zastoja u snabdevanju, pa je zbog toga pojačana potražnja banana iz Ekvadora, zbog čega su i cene više.

Iako se situacija na području srednje Amerike polako stabilizuje, očekuje se da će se uticaj tog poremećaja osećati još sedmicama, što znači da će i cene još neko vreme biti povišene.

Takođe na Filipinima, koja je drugi proizvođač banana na svetu, uragan je poharao rod banana, dok je u Kolumbiji suša uticala na znatno smanjenje roda.

U odnosu na prošlu godinu cena banana "skočila" je i u Srbiji, ali u Hrvatskoj i drugim zemljama regiona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading