Terorista iz Pariza prvi put odgovorio na pitanje sudije

Autor: Tanjug

Svet

09.03.2018

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saleh Abdeslam, jedini preživeli član ćelije Islamske države koja je u novembru 2015. godine izvela teroristički napad u Parizu pristao je prvi put da odgovori na pitanje sudije, ali je njegov odgovor bio ograničen na konkretnu osobu koja mu je pomagala u bekstvu.

Foto: Tanjug/AP
Saleh Abdeslam

Izvor blizak slučaju rekao je za AP da je Abeslam u kancelariji sudije bio na zajedničkom saslušanju sa Alijem Oulkadijem koji ga je navodno odvezao u Brisel dan nakon napada u Parizu.

Oulkadi je ostavio Abdeslama u jednoj bezbednoj kući koja se koristila i za radionicu eksplozivnih pojaseva.


Izvor koji nije želeo da govori javno, naveo je da je Abdeslam progovorio kako bi pomogao da se Oulkadi oslobodi optužnice i da je odbio da odgovara na druga pitanja.

Advokat žrtava napada u Parizu Žan Reinart rekao je za BFM televiziju da je Abdeslam kazao da Ouladi "nije znao tačno ko je on" kada ga je povezao.

- To je izuzetno važno za nas zato što je ovo prvi put da je Abdeslam progovorio. To nam daje malo nade da mislimo da će možda kasnije progovoriti ponovo - rekao je on.

Abdeslam je ranije rekao da će se braniti ćutanjem i sistematski je odbijao da odgovara na pitanja sudija u vezi sa napadima.

Abdeslam je bio najtraženiji evropski begunac kada je posle četiri meseca bekstva uhapšen u Briselu zbog sumnje da je u napadima 13. novembra ubio 130 ljudi. Iz Belgije je izručen Francuskoj gde se nalazi u zatvoru, ali mu se sudi u Briselu.

Tužilaštvo je zatražilo da on bude osuđen najmanje na 20 godina zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading