DEVOJČICA (8) IZGUBILA RODITELJE I BRAĆU U RAZORNOM ZEMLJOTRESU: Nepalaci oplakuju poginule, suze deteta slamaju DUŠU

Autor:

Svet

05.11.2023

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U malom nepalskom selu Chiuri, udaljenom od civilizacije, odjekivali su jecaji osmogodišnje Prem Kala Kami u nedelju.

DEVOJČICA (8) IZGUBILA RODITELJE I BRAĆU U RAZORNOM ZEMLJOTRESU: Nepalaci oplakuju poginule, suze deteta slamaju DUŠU

Foto: Prakash MATHEMA / AFP / Profimedia

 Njena porodica je bila jedna od 13 koje su bile pogođene strašnim potresom magnitude 5,6 koji je pogodio zapadni Nepal. Selo, koje broji svega 40 kuća, sada je pretvoreno u ruševine, a životi stanovnika su u potpunosti promenjeni.


Sedeći ispod cerade sa svojim rođacima i komšijama, Prem Kala je tugujući držala ujaka dok je plakala. Ujak Kalpali BK, koji je inače iz nižih kasta u Nepalu, pokušavao je da je uteši.

Foto: Skanda Gautam / Zuma Press / Profimedia

Užas u Nepalu

 

"U porodici je bilo sedam ljudi, a četvoro je umrlo", rekao je za AFP. Njena jedina sestra i brat, koji su preživeli potres, nisu bili u selu u trenutku kada se tragedija dogodila.

Nakon što je skup završio sa tugovanjem, tela njenih voljenih su bila pripremljena za kremaciju. Sva umotana u vence nevena, tela su prenesena do obale reke, gde su u skladu sa hinduističkim načelima, kremirana. Ova mala zajednica je provela noć iskopavajući tela i tražeći preživele u ruševinama svojih domova.

Foto: Skanda Gautam / Zuma Press / Profimedia

Užas u Nepalu

 


U selu je vladao haos, a žene su plakale noseći tela svojih bližnjih. Jedna od njih je bila majka koja je izgubila svog unuka. Kumbaja Magara je uspeo da se spasi nakon što je potres probudio i pobegao iz svoje kuće, ali je saznao da su njegova kćerka i njena porodica nestali.

"Izvukli smo tela iz njihovih kuća", rekao je on.

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Užas u Nepalu

 


Međutim, mnogi preživeli su morali da provedu noć na otvorenom, jer su njihove kuće bile uništene.

"Nismo spavali. Proveli smo noć izvlačeći tela. Ovdje je bilo oko 40 porodica, ali sve su se kuće pretvorile u prah. Nema gde da se boravi, nema šta da se jede", rekao je jedan od stanovnika sela.

Foto: Skanda Gautam / Zuma Press / Profimedia

Užas u Nepalu

 

 


Nažalost, ova priča nije nova za Nepal. Zemlja leži na velikom geološkom rascpeu gde se indijska tektonska ploča gura u evroazijsku, stvarajući Himalaje, a potresi su redovna pojava. U 2015. godini, potres magnitude 7,8 uništio je više od pola miliona domova i odneo gotovo 9000 života.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading