TRAMP O TAKSAMA ZA ČELIK I ALUMINIJUM: Bićemo popustljivi prema "pravim" prijateljima

Autor: Republika

Svet

08.03.2018

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp naznačio je danas da bi iz taksi na uvozni čelik i aluminijum mogle biti izuzete pojedine zemlje koje su "pravi prijatelji" SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemačka mu nije "pravi prijatelj": Donald Tramp

Tramp je, nekoliko sati pre nego što bi trebalo da zvanično objavi odluku o merama, kao zemlje koje bi bile mogle biti izuzete iz naveo Meksiko, Kanadu i Australiju, dok je bio dosta kritičan prema Nemačkoj.

Tramp, koji je dosad insistirao na širokim merama za zaštitu američke proizvodnje i pretio Evropskoj uniji nametima na uvoz automobila ako uzvrati restriktivnim merama na takse, na Tviteru je danas naveo da bi moglo biti fleksibilnosti za zemlje koje "pravično tretiraju" SAD.

- Moramo štiti i graditi naše industrije čelika i aluminijuma a da istovremeno pokažemo fleksibilnost i kooperativnost prema onima koji su pravi prijatelji i koji nas tretiraju pravično i po pitanju trgovine i vojske - naveo je Tramp na Tviteru.

Tramp je na sastanku kabineta naznačio da bi Australija i "druge zemlje" mogle biti izuzete iz taksi zajedno s Meksikom i Kanadom, preneo je Frans pres.

- Imamo veoma dobre odnose s Australijom, imamo trgovinski suficit s Australijom, odlična zemlja, dugogodišnji partner, uradićemno nešto s njima - rekao je Tramp.

Amerčki predsednik je, međutim, bio veoma kritičan prema Nemačkoj.

- Imamo prijatelje ali i neprijatelje koji su imali ogromne koristi od nas u trgovini i odbrani. Ako pogledate NATO, Nemačka plaća jedan odsto a mi plaćamo 4,2 odsto znatno većeg BDP-a. To nije fer - rekao je Tramp.

On je rekao da ostaje pri prvobitnom planu da uvede takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, ali i dodao da će SAD biti "veoma fleksibilne".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading