NATO Turskoj: Kupovina S-400 nas ozbiljno brine

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

08.03.2018

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupovina ruskog protivvazdušnog sistema odbrane S-400 od strane Turske izaziva ozbiljnu zabrinutost NATO-a, budući da to naoružanje uopšte nije kompatibilno sa već postojećim sistemima Alijanse, piše list "Brejking difens", pozivajući se na šefa Vojnog komiteta NATO-a Petra Pavla.

RepublikaFoto: youtube.com/Esteban Luna

Kako je rekao, iz tog razloga bi se ruski protivvazdušni sistemi koristili kao posebna vojna jedinica, a ne kao integrisana komponenta opšte odbrane Alijanse.

- Osnovni problem leži i u operativnoj informaciji koja uključuje podatke o vojnoj infrastrukturi NATO-a u Turskoj, što će omogućiti i Rusiji da u to ima uvid -  rekao je.

Istovremeno, veliku zabrinutost izaziva i činjenica da je neophodno znanje pre nego što turska vojska bude u stanju da koristi te ruske sisteme odbrane, što znači da će Rusija morati da pošalje instruktore kako bi izvršili neophodnu obuku.

- Ti stručnjaci iz Rusije će imati pristup kritički važnim obaveštajnim podacima koje će potom imati priliku da prenesu ruskim vlastima -  naglasio je.

Iz tog razloga SAD bi mogle da uvedu sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog S-400, ocenjuje list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading