UKRAJINA "POKAZALA" ZAPADU KAKO SE BORI PROTIV RUSA: Američke taktike nisu rešenje!

Autor: Blic

Svet

29.09.2023

23:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon desetine meseci konflikta i promenljivih taktika, vodeći američki istraživački centar, Institut za proučavanje rata (ISW), izneo je svoje viđenje situacije u Ukrajini.

UKRAJINA "POKAZALA" ZAPADU KAKO SE BORI PROTIV RUSA: Američke taktike nisu rešenje!

Foto: Tanjug/AP

Analitičarka Natalija Bugajova ističe da je Ukrajina bila u pravu kada je napustila plan podržan od strane Zapada da izvede masovni napad na rusku odbranu. Umesto toga, Ukrajina je usvojila taktiku korišćenja manjih jedinica za suočavanje sa snažnom ruskom odbranom, što je dalo bolje rezultate.

Bugajova je istakla da je Ukrajina brzo prepoznala stvarnost ruske odbrane, dok su zapadni planeri politike očekivali brz napredak Ukrajine. Njeni argumenti podsećaju na iskustva američkih veterana na terenu koji obučavaju ukrajinske snage.

Nakon meseci obuke u kampovima NATO alijanse, Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu kako bi probila snažnu rusku odbranu, poznatu kao Surovikonova linija. Međutim, nakon što su pretrpeli značajne gubitke, Ukrajinci su se vratili na svoje poznate taktike, koristeći manje grupe podržane preciznim artiljerijskim udarima.

 

 

Bugajova je kritikovala NATO-ov pristup, tvrdeći da su mehanizovani proboji koje su obučavali NATO brigada bile teške za izvođenje i da nisu bile jedina opcija za Ukrajinske snage.

Iako su neki analitičari izražavali skeptičnost prema povratku Ukrajine svojim poznatim taktikama, Ukrajina je nedavno postigla nekoliko malih, ali važnih teritorijalnih dobitaka u svojoj kontraofanzivi. Ovo je podstaklo Bugajovu da kaže da Ukrajina polako, ali postojano probija snažnu rusku odbranu.

Iako ima skepse u vezi s odlučujućim ishodom konflikta ove godine, Ukrajina se trudi ostvariti teritorijalne dobitke. Prema izveštaju Instituta RUSI, ukrajinske snage napreduju u proseku od 700-1.200 metara svakih pet dana, ali Rusija ima vremena za pripremu obrane kako se povlače.

Iako je Ukrajina oslobođena samo manji deo teritorije koju je Rusija okupirala, konflikt se nastavlja, a Ukrajina i Zapad shvataju da će to biti dug rat na iznurivanje.

Uprkos sporoj kontraofanzivi, Ukrajinske snage se kreću napred svakog dana, oslobađajući teritoriju i nastavljajući borbu za svoju slobodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading