Tramp rešio da upropasti Evropu: Evo šta je sad spremio!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.03.2018

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tramp je precizirao da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto. Mere će biti na snazi duži vremenski period, a počeće da važe sledeće nedelje.

Tramp je na Tviteru napisao da su "industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smeju više iskorišćavati Ameriku, njene radnike i kompanije", preneo je Glas Amerike.

Američki predsednik je na sastanku rekao da su trgovinski sporazum NAFTA i Svetska trgovinska organizacija katastrofalni za SAD i da je "uspon Kine direktno povezan sa otvaranjem Svetske trgovinske organziacije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp je ovu informaciju tvitnuo i izazvao veliko nezadovoljstvo kod Evropljana

Tramp nije objavio detalje o tome koje će zemlje biti pogođene novim tarifama.

U 2017. SAD je skoro polovinu količine čelika uvezla iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika, dok je kineski čelik činio manje od dva odsto ukupnog uvoza SAD.

EU je, reagujući na tu najavu, saopštila danas da će odlučno izaći sa kontramerama protiv SAD, nazvavši restrikcije u trgovini čelikom i aluminijumom "drastičnom intervencijom" kojom se štiti američka industrija, javio je Rojters.

- Mi duboko žalimo zbog ovog koraka, koji predstavlja drastičnu intervenciju za zaštitu američke industrije i nije zasnovan na bilo kakvom opravdanju vezanom za nacionalnu bezbednost - saopštio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading