VENECIJI SE SMUČILI TURISTI: Gradske vlasti odlučile da smanje navalu, uvodi se DRASTIČNA MERA!

Autor:

Svet

12.09.2023

09:00 >> 09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će Venecija odobriti probnu dnevnu taksu od 5 evra za posetioce, u pokušaju da kontroliše turizam, navodi BBC.

VENECIJI SE SMUČILI TURISTI: Gradske vlasti odlučile da smanje navalu, uvodi se DRASTIČNA MERA!

Foto: Tanjug/AP

Svi posetioci stariji od 14 godina moraće unapred da plate naknadu i rezervišu ulazak u grad. Članica gradskog veća za turizam Simone Venturini kaže da će to biti sprovedeno tokom turističke sezone sledeće godine.

„Venecija je među najposećenijim evropskim gradovima... i zato najviše pati od viška turizma“, rekao je on.

Prekomerni turizam je hitno pitanje za Veneciju. Grad veličine samo 7,6 kvadratnih kilometara, je 2019. ugostio skoro 13 miliona turista. Očekuje se da će broj posetilaca premašiti nivoe pre pandemije u narednim godinama.

„Cilj ove mere je da turisti koji dolaze na dan odaberu dane van špica“, rekao je Venturini.

Ranije ove godine Unesko je rekao da bi grad trebalo da bude dodat na listu ugroženih mesta svetske baštine , jer uticaj klimatskih promena i masovnog turizma prete da izazovu nepovratne promene.

Godine 2021. velikim brodovima za krstarenje zabranjen je ulazak u istorijski centar Venecije preko kanala Đudeka. Kritičari masovnog turizma su takođe tvrdili da brodovi izazivaju zagađenje i podrivaju temelje grada, koji pati od redovnih poplava.

Nije jasno, međutim, da li će plan za uvođenje dnevne naplate odvratiti turiste.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Karina iz Nemačke rekla je da neće imati problema da plati taksu. „Na odmoru smo, 5 evra nije previše.

Ali drugi posetioci se slažu da nešto treba preduzeti.

„Definitivno je gužva“, rekao je Kal, student iz Irske. „Otišli ​​smo na glavni trg i planirali smo da idemo do Svetog Marka, ali red je bio predugačak.

Sve više stanovnika Venecije odlučuje da ode, a za samo pet meseci broj ležajeva za turiste povećan je za 1.000 jedinica. Mnoge javne zgrade poput Privredne komore, sada su pretvorene u hotele.

„To je dramatična situacija, jer označava transformaciju iz grada u ne-grad, naseljen privremenim posetiocima".

Gospođa Fiano veruje da je način za rešavanje ovog problema ograničavanje smeštaja za iznajmljivanje za turiste. Ona nije ubeđena da će dnevna taksa uspeti da nešto promeni.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading