PAO "ŠEF KRIPTOVALUTA"! Ukrao milione pa pobegao u ALBANIJU - osuđen na više od 11.000 godina zatvora, jede samo VODU I HLEB!

Autor:

Svet

10.09.2023

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takođe, njegova braća i sestre su proglašeni krivima za iste optužbe i dobili slične kazne u četvrtak.

PAO "ŠEF KRIPTOVALUTA"! Ukrao milione pa pobegao u ALBANIJU - osuđen na više od 11.000 godina zatvora, jede samo VODU I HLEB!

Foto: pixabay.com

Sud u Turskoj je u četvrtak proglasio Faruka Fatiha Ozera, osnivača propale kriptovalutne menjačnice Thodex, krivim za niz krivičnih dela, uključujući vođenje kriminalne organizacije, tešku prevaru i pranje novca. Ozera je osuđen na neobično visoku kaznu od 11.196 godina zatvora, prema izveštaju agencije Bloomberg.

Faruk Fatih Ozer je osnovao Thodex 2017. godine, koja je ubrzo postala jedna od najvećih turskih kripto menjačnica. U aprilu 2021. godine, kompanija je iznenada objavila da nije u mogućnosti da nastavi sa radom, a Ozer je napustio zemlju i pobegao u Albaniju.

- Dovoljno sam pametan da vodim bilo koju instituciju na Zemlji. To se vidi i po ovoj kompaniji koju sam osnovao s 22 godine. Ne bih se tako amaterski ponašao da je reč o kriminalnoj organizaciji - rekao je Ozer na sudu.

Tada je obećao investitorima da će im vratiti sav njihov novac i vratiti se u Tursku. Međutim, njegov povratak u Tursku usledio je nakon dugotrajne pravne borbe i izručenja.

Takođe, njegova braća i sestre su proglašeni krivima za iste optužbe i dobili slične kazne u četvrtak.

Tužitelji procenjuju da je kolaps Thodexa rezultirao gubicima investitora od oko 13 miliona dolara, mada tačan iznos ostaje nesiguran. Prema turskim medijima, gubici bi mogli dosegnuti čak dve milijarde dolara.

Ova presuda dolazi u vreme dok drugi kripto preduzetnik, Sam Bankman-Fried, osnivač FTX-a i Alameda Researcha, čeka suđenje. Bankman-Friedova kripto menjačnica se srušila u novembru 2022. godine, pokrenuvši lančanu reakciju bankrota koju mnogi u kripto industriji nazivaju "Lehmanovim trenutkom" u svetu kriptovaluta.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading