VAGNER DOBIO NOVOG VOĐU! "Osvajač Soledara" se uzdigao nakon Prigožinove smrti - sada je ON na čelu plaćenika

Autor:

Svet

30.08.2023

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelizarov se pridružio Vagneru 2016. nakon osude za prevaru prema obaveštajnoj grupi Molfar

VAGNER DOBIO NOVOG VOĐU! "Osvajač Soledara" se uzdigao nakon Prigožinove smrti - sada je ON na čelu plaćenika

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Komandant Anton Jelizarov, poznat po nadimku Lotus, izabran je za novog vođu ruske paravojne formacije Vagner, nakon smrti prethodnog vođe i osnivača te grupe Jevegenija Prigožina.

Kako prenosi britanski Ekspres, novi šef Vagnera učestvovao je u nekim od najžešćih borbi u ratu u Ukrajini, a imao je vodeću ulogu u osvajanju grada Soledara u istočnoj Ukrajini.

Ekspres navodi da je unutar grupe Vagner Jelizarov poznat kao ''osvajač Soledara'', što je nadimak koji mu je navodno dao sam Jevgenij Prigožin.

Britanski list navodi i da je bio blizak sa Prigožinom, nedavno poginulim u avionskoj nesreći kod Moskve.

U sredu je Jelizarov dao izjavu na Telegramu u kojoj je, kako se čini, potvrdio svoje uzdizanje na čelo Vagner grupe.

U saopštenju pripisanom komandantu stoji: "PMC Vagner od danas se šalje na front pod mojim rukovodstvom. Potisnite poverenje u svinje, pogledajte šta se dešava sa mnom. U nedelju je ruski istražni komitet potvrdio da je Prigožin među poginulima u nesreći prošle srede."

Kako se navodi u saopštenju komiteta, nakon forenzičkog ispitivanja identifikovano je svih 10 tela pronađenih sa mesta nesreće, a njihov identitet se poklapa sa spiskom putnika.

Jelizarov se pridružio Vagneru 2016. nakon osude za prevaru prema obaveštajnoj grupi Molfar. Osim u Ukrajini, Lotos se pojavio i u Siriji i Centralnoafričkoj Republici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading