NAJVEĆA POTRAGA U POSLEDNJIH 50 GODINA: Krenuli sa NAJMODERNIJOM opremom, odlučni da konačno pronađu ČUDOVIŠTE IZ LOH NESA

Autor:

Svet

27.08.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća potraga za čudovištem iz Loh Nesa u poslednjih pet decenija počela je u subotu u Škotskoj, dok su se istraživači i entuzijasti iz celog sveta hrabro bacili na posao kako bi pokušali da uđu u trag neuhvatljivoj Nesi.

NAJVEĆA POTRAGA U POSLEDNJIH 50 GODINA: Krenuli sa NAJMODERNIJOM opremom, odlučni da konačno pronađu ČUDOVIŠTE IZ LOH NESA

Foto: Shutterstock

Ekspedicija je rasporedila dronove sa termalnim skenerima, čamce sa infracrvenim kamerama i podvodni hidrofon kako bi pokušala da razotkrije misteriju koja je stara generacijama, navodi Jerusalem post.

 

„Ne postoji deo sveta u koji možete da odete gde ljudi nisu čuli za Nesi, ali to je i dalje jedno od naših najvećih pitanja – šta je čudovište iz Loh Nesa“, rekao je Pol Nikson, generalni direktor Loh Nes centra rekao je AFP-u.

 

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

„Ne znam šta je to. Sve što znam je da postoji nešto veliko u Loh Nesu. Video sam slike sonarskog skeniranja objekata, ispod vode se vide objekti veličine kombija kako se kreću."

Tatjana Jeboa, 21, turistkinja iz Francuske, čija se poseta poklopila sa potragom, rekla je da joj je  životni san bio da poseti Loh Nes.

 

„To bi mogao biti mit, moglo bi biti stvarno - volim da verujem da je to nešto između“, rekla je, dodajući da će čvrsto držati pogled uperen ka jezeru.

 

Istraživači veruju da bi se termalni skeneri mogli pokazati ključnim u identifikaciji bilo kakvih anomalija u mračnim dubinama.

Hidrofon će omogućiti pretraživačima da slušaju neobične podvodne zvukove.

Jezero se proteže u dužini od 23 milje (36 kilometara) i sa maksimalnom dubinom od 240 metara je najveće slatkovodno jezero u Velikoj Britaniji po zapremini.

 

Izveštaji o vodenom čudovištu koje vreba u Loh Nesu datiraju još iz antičkih vremena. Najraniji pisani zapis o stvorenju datira iz 565. u biografiji irskog monaha Svetog Kolumba.

 

Prema tekstu, čudovište je napalo plivača i spremalo se da ponovo udari kada mu je Kolumbo naredio da se povuče.

Priča o čudovištu donosi milione funti prihoda od turizma svake godine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading