UN traži 30 dana primirja da pomogne žrtvama u Siriji: Odluka stiže sutra!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

22.02.2018

22:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski lideri su danas na sednici Saveta bezbednosti UN pozvali na hitan prekid vatre u Siriji dok vladine snage napadaju istočna predgrađa Damaska koja kontroliše opozicija, a proteklih dana poginulo je na stotine ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Guta u pokolju na nevine

Šef humanitarnih operacija UN Mark Loukok podneo je izveštaj Savetu o, kako je rekao, "humanitarnoj katastrofi koja se odvija pred našim očima" u predgrađu istočna Guta, prenosi AP.

Švedska i Kuvajt su zatražili da se glasa o rezoluciji kojom bi se naložilo 30-dnevno primirje kako bi humanitarne agencije mogle da dostave pomoć i evakuišu ranjene i bolesne iz područja pod opsadom.

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtev je sazvana današnja sednica, uložio je amandmane na rezoluciju u poslednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna".

On je takođe optužio svetske medije za masovnu kampanju dezinformisanja koja ignoriše, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prestonicu.


Članovi Saveta bezbednosti su saopštili da moraju da razmotre ruske predloge, a švedski ambasador u UN Olog Skog rekao je da će se o rezoluciji verovatno glasati sutra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading